1. yle.fi
  2. Uutiset

Partiolaisten taidoilla sinihomejuustostakin tulee hyvää eräevästä

Vaeltaminen vaatii kunnon eväät, että jaksaa. Partiolaiset taitavat vaeltamisen jalon taidon ja eräeväiden niksit. Hämeenlinnassa Syöksynsuun leirikeskuksessa opetellaan viikonlopun ajan erilaisia erätaitoja. Eräeväät syntyvät kuivaamalla.

luonto
Tyttö ja poika pilkkovat omenaa ja sipulia.
Anne Niskanen / Yle

Hämeenlinnalainen Reetta Laaksonen on Liekkityttöjen lippukunnan johtaja ja monet vaellukset ja leirit kolunnut partiolainen. Reetta on yksi niistä konkareista, jotka opettavat partio- ja eränkävijätaitoja eteenpäin nuoremmille partiolaisille.

Tähän aikaan keväästä on ajankohtaista valmistautua toukukuiseen vaellukseen. Ja ennen kaikkea sen eväspuoleen.

Periaatteessa kaikkea voi kuivata jopa hernekeittoa tai tomaattisosetta.

Reetta Laaksonen

– Me kuivaamme kaikkea mahdollista kuten kasviksia, jauhelihaa, kanansuikaleita, sinihomejuustoa, valkosipulia, tomaattimurskaa, luettelee Reetta Laaksonen. Periaatteessa kaikkea voi kuivata jopa hernekeittoa tai tomaattisosetta.

Reetta Laaksonen kertoo, että hänen kuivatut herkkunsa ovat sinihomejuusto ja valkosipuli.

– Niillä saa myös valmisruokiin lisämakua, hän vinkkaa. Monet tykkää imeskellä kuivattua juustonpalaa suussa, koska siitä saa vaeltaessa pientä välipalaa.

Kuivattaminen on helppoa

Eri ruoka-aineiden kuivatus poikkeaa hieman tosistaan, mutta kaiken a ja o on se, että niistä kuivataan kaikki neste pois. Esimerkiksi jauhelihan kuivatus alkaa siitä, että se paistetaan ilman ylimääräistä rasvaa.

– Tarkoituksena on saada jauhelihasta pois kaikki ylimääräinen rasva ja neste, Laaksonen sanoo.

Ruoka-aineiden kuivattamisessa pitää tietää oikeat kuivatusajat.

Reetta Laaksonen

Tosin jauhelihankin voi vahingossa saada liian kuivaksi niin, että se ei enää ime vettä takaisin itseensä. Reetta Laaksonen muistuttaakin, että ruoka-aineiden kuivattamisessa pitää tietää oikeat kuivatusajat.

– Kuivattaminen on helppoa ja se onnistuu ihan kotiuunillakin. Pilkotut tuotteet uunipellille, uuni viiteenkymmeneen asteeseen ja uuniluukku raolleen. Kannattaa kokeilla!

Eräeväät säästää luontoa

Ruoka-aineiden kuivaamisella on monia etuja. Yksi on se, että kuivatut ruoka-aineet keventyvät huomattavasti, kun niistä lähtee neste pois. Esimerkiksi tomaattimurskasta tulee punertavaa jauhetta.

Me emme kanna roskia luontoon.

Reetta Laaksonen

– Me emme kanna roskia luontoon, Reetta Laaksonen muistuttaa. Vaeltajan ei tarvitse kantaa mukanaan painavia pakkauksia eikä tölkkejä, sillä kuivatut elintarvikkeet pakataan pusseihin.

Kuivatuista aineksista saa maittavaa ruokaa aikaiseksi.

– Kuivatut tuotteet vaativat yleensä muutaman tunnin liotusajan eli lounaalla laitetaan päivällistä varten tuotteet liotusastiaan likoamaan, jotta ne sitten imee vettä itseensä muutaman tunnin ajan.

Hedelmät maistuvat nuoremmille vaeltajille

Liekkityttöjen ja Kaskenkaatajien yhteisellä Eräeväät ja eräätkin taidot -erätaitokurssilla on mukana johtajien lisäksi myös nuoria leiriläisiä, joista osa on jo vaeltanut, mutta on mukana muutama keltanokkakin.

Erätaitoja ovat verestämässä muiden mukana Reeta Vaahtera ja Ellen Helminen Liekkitytöistä ja Konsta Palmanto Kaskenkaatajista. Heille eräeväiden kuivaaminen on tuttua touhua.

– Parasta kuivattuna on omena, sanovat Reeta, Ellen ja Konsta kuin yhdestä suusta. Ja päärynä, lisää Reeta.

Eräeväiden lisäksi viikonlopun erätaitokurssilla verestetään myös muun muassa retkikeittimien käyttöä. Kurssin aamupuurokin valmistettiin pikkupakkasesta huolimatta ulkona monipolttoainekeittimillä - ja hyvinhän sekin sujui, vaikka pyörteinen tuuli heitteli kuivia lehtiä yltympäriinsä.

Lue seuraavaksi