1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pimennysturistit hurrasivat Huippuvuorilla – katso videot täydellisestä auringonpimennyksestä

Färsaarilla pilvinen sää haittasi täydellisen auringonpimennyksen seuraamista. Huippuvuorilla sää oli selkeä. Katso nopeutettu video täydellisestä auringonpimennyksestä Norjan Huippuvuorilla.

Täydellinen auringonpimennys.
Nopeutettu video täydellisestä auringonpimennyksestä Norjan Huippuvuorilla.

Miljoonat ihmiset ovat seuranneet lähes täydellistä auringonpimennystä Pohjois-Euroopassa ja Britanniassa. Vuosikausiin kattavin auringonpimennys alkoi Suomen aikaa kello 11 jälkeen, kun kuu kulki auringon ja maapallon välistä.

Maan kamaralta käsin Färsaaret ja Huippuvuoret olivat ainoita paikkoja, joissa oli mahdollista nähdä täydellinen vajaan kolmen minuutin auringonpimennys.

Färsaarille oli saapunut noin 8 000 turistia seuraamaan pimennystä. Vaikka pilvet haittasivat ilmiön tarkkailemista, koettiin pääkaupunki Torshavnissa vaikuttavia hetkiä kahden ja puolen minuutin täydellisen auringonpimennyksen alettua kello 11.40.

Silti monet Färsaarille saapuneet turistit kertoivat pettyneensä pilviseen säätilaan. Fanaattisimmat pimennysturistit olivat varanneet matkansa ja majoituksensa jo vuosia aikaisemmin.

Huippuvuorilla koettiin vaikuttava elämys

Huippuvuorilla sää oli selkeä ja täydellinen auringonpimennys näkyi täysin. 

Saarille oli saapunut noin 2 000 ihmistä auringonpimennyksen takia. Ihmiset hurrasivat ja taputtivat, kun Huippuvuorten suurin asutuskeskus Longyearbyen vaipui hetkeksi pimeyteen.

Silmien suojelemisen lisäksi turisteja kehotettiin varomaan jääkarhuja, sillä torstaina karhu hyökkäsi Huippuvuorilla tsekkiläisen turistin kimppuun.

Täydellinen auringonpimennys tapahtui Norjanmerellä napapiirin alapuolella Suomen aikaa kello 11.46. Auringonpimennys kesti vajaan kolmen minuutin ajan.

Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa auringonpimennys oli 97 prosenttinen, Skotlannin Edinbourghissa 94 prosenttinen, Lontoossa 84 prosenttinen ja Pariisissa 78 prosenttinen.

Auringonpimennystä kuvattiin ja lähetettiin useista lentokoneista ja satelliiteista.

Seuraava täydellinen auringonpimennys tapahtuu Euroopassa vuonna 2026.

Ensi vuonna kattava auringonpimennys nähdään lämpimämmässä ympäristössä, kun aurinko pimenee maaliskuun 9. päivänä Indonesiassa muun muassa Sumatran ja Borneon saarten alueella.