1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. auringonpimennykset

Auringonpimennystä katsottiin Kajaanissa: "Melko oudolta näyttää kun se häviää taivaalta"

Osittain pilvinen sää vaikeutti hiukan auringonpimennyksen seuraamista Kajaanissa. Pilviverhosta huolimatta tähtitornille oli kuitenkin kerääntynyt puolen päivän aikoihin innokkaita katselijoita.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Kajaanin Planeetta ry avasi tähtitorninsa ovet perjantaina yhdentoista aikoihin, jotta ihmiset pääsivät ihastelemaan auringonpimennystä. Heitä kertyikin paikalle, vaikka pimennyksen seuraamista hiukan hankaloitti pilviverho.

Hiukan ennen kahtatoista kuu oli ehtinyt jo puoleen väliin aurinkoa.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun näen omin silmin auringonpimennyksen, melko oudolta näyttää kun se häviää taivaalta. Mutta ei tässä ole mitään mystistä, tieteellisesti selittettävissä oleva ilmiö, tähtitornille saapunut mieshenkilö kertoo.

Vanhoilla kansoillahan oli se uskomus, että jättiläinen syö auringon ja jos kansa pitää tarpeeksi meteliä, sylkäisee sen takaisin ulos.

Mieshenkilö tähtitornissa

– Vanhoilla kansoillahan oli se uskomus, että jättiläinen syö auringon ja jos kansa pitää tarpeeksi meteliä, sylkäisee sen takaisin ulos. Kyllä tämä ilman muuta ihmisiä kiinnostaa.

Auringonpimennys ei ollut Kajaanin korkeudella aivan täydellinen, vaan sen aikana noin 80 prosenttia auringosta katosi kuun taakse.

– Tulin katsomaan pimennystä, kun tällainen mahdollisuus tuli. Ihan mielenkiintoinen tapahtuma, mutta ei minulla ole sen kummempia odotuksia, toinen mieshenkilö mainitsee.

Täydellisimmillään Suomessa auringonpimennys oli Kilpisjärvellä, missä 94 prosenttia auringosta peittyi. Edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin Suomessa vuonna 1990, ja seuraavan kerran aurinko peittyy kokonaan vuonna 2126.