1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäikö auringonpimennys näkemättä? Katso videolta, miten auringonsirppi keikahti Kuopiossa

Myös Kuopiossa päästiin ihastelemaan auringonpimennystä kirkkaassa säässä. Pimennys nähtiin lähes täydellisenä: Auringon kiekosta pimeni 84 prosenttia. Seuraava täydellinen pimennys nähdään Suomessa vasta 2100-luvulla.

Auringonpimennys
Yle Savon Pertti Huotari kuvasi auringonpimennystä toimituksen katolta kahden tunnin ajan.

Auringonpimennystä päästiin ihastelemaan perjantaina eri puolilla Pohjois-Savoa, kun sää kirkastui ja pilvet väistyivät taivaalta.

Kuopion Kallaveden lukion pihalle oli puolilta päivin kerääntynyt runsaasti oppilaita sekä tähtitieteellisen yhdistyksen Saturnuksen jäseniä. Aurinko peittyi Kuopiossa noin 84-prosenttisesti.

– Näyttää kuin Kuu ja Aurinko olisivat vaihtaneet paikkaa ja auringosta tuli pelkkä auringonsirppi. Outo tunnelma, vaikka ei ole pimeää niin valo on erilaista, Saturnuksen puheenjohtaja Matti Lähtevänoja kuvaili.

Näyttää kuin kuu ja aurinko olisivat vaihtaneet paikkaa.

Matti Lähtevänoja

Lähtevänojan mukaan auringonpimennys näkyi nyt erittäin hyvin, koska sää oli selkeä, aurinko oli korkealla eikä sen edessä ollut korkeita puita.

– Moni lukiolainen kyseli, että milloin se aurinko pimenee kokonaan. Täällähän ei tule täysin pimeää, mutta Färsaarilla ja Huippuvuorilla on voinut näkyä täyspimennys.

Seuraava täydellinen pimennys 2100-luvulla

Lähtevänoja sanoo, että ihmiset ovat tänä vuonna olleet selvästi tavanomaista kiinnostuneempia auringonpimennyksestä. Myös media on nostanut ilmiötä enemmän esille.

– Kyllä sen huomaa, että ihmiset on tavallista kiinnostuneempia. Mediassakin yleensä osittainen auringonpimennys vain ohitetaan maininnalla.

Auringonpimennys oli suurimmillaan hieman kello 12 jälkeen perjantaina. Sen jälkeen Kuu alkoi jälleen siirtyä Auringon edestä pois. Kaiken kaikkiaan pimennys kesti noin pari tuntia.

Auringonpimennys tapahtuu, kun Kuu kulkee radallaan Auringon ja Maan välistä. Täydellinen pimennys tapahtuu jossain päin maapalloa noin 18 kuukauden välein.

Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126. Seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko Suomessa elokuussa 2018.