1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jättipotti Kainuun kunnille – soteyhtymä palauttamassa huomattavan summan

Seitsemän Kainuun kuntaa voi varautua yhteensä yli 11 miljoonan euron rahapottiin, sillä kuntien omistama sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä valmistelee edellisvuosien ylijäämien palauttamista jäsenkuntiensa kassoihin.

Kuva: EPA / Deutsche Bundesbank

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallitus on käynnistämässä prosessia, jolla kuntayhtymän kahden edellisvuoden aikana saavuttamat ylijäämät palautetaan jäsenkunnille. Soten johtaja Maire Ahopelto esittää keskiviikkona kokoontuvalle soten hallitukselle, että palautus vietäisiin yhtymävaltuuston hyväksyttäväksi.

Kajaani, Sotkamo, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Hyrynsalmi ja Suomussalmi saisivat palautusta vuodelta 2013 yhteensä yli 3,4 miljoonaa euroa. Sote saavutti vuonna 2014 vielä vahvistamattoman tilinpäätöksen mukaan lähes kahdeksan miljoonaa euroa ylijäämäisen tuloksen. Myös tämä palautettaisiin jäsenkunnille.

Perussopimuksen mukaisesti maksuosuuksia palautettaisiin täysjäsenkunnille, joten Puolanka ei osajäsenenä ole jaossa mukana.

Kunnat perustivat kuntayhtymän tuottamaan jäsenkunnilleen perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon palvelut hallintokokeilun kaaduttua vuoden 2012 lopussa. Jäsenkuntiensa lisäksi kuntayhtymä myy palveluita Puolangan kunnalle.