1. yle.fi
  2. Uutiset

72-vuotias malli: Muoti on niitä varten, joilla ei ole tyyliä

Kokkolalaisen Pirkko Stenman valittiin toissa syksynä yhdeksi SuomiStyle-finalisteista. Galleristin työstä eläköitynyt Stenman korostaa tyylin löytyvän persoonasta. Hän kannustaa kuuntelemaan, millaisissa vaatteissa viihtyy. Hyvin pukeutuminen ei hänen mukaansa myöskään maksa paljon.

ilmiöt
Pirkko Stenman.
Pirkko Stenman.Minna Mustonen / Yle

Kokkolalainen Pirkko Stenman jäi eläkkeelle jokin aika sitten taidegalleristin työstä. Laakereilleen hän ei jäänyt lepäämään, vaan toimii muun muassa muodin ja tyylin parissa.

– Tyyli on jokaisen omassa persoonassa. Ole oma itsesi, ei sitä tarvitse ulkopuolelta hakea, Stenman neuvoo.

Stenman katselee kyllä muotilehtiä ja myös esimerkiksi ohikulkevien tyyliä. Jopa tuntemattomien naisten kanssa tulee jaettua kohteliaisuuksia hyvistä valinnoista. Muotien mukana hän ei sen sijaan heilahda:

– Muoti on niitä varten, joilla ei ole tyyliä. Muoti on kaupallista: täytyy keksiä joka kevät ja syksy, mikä väri on muotia ja mikä vaatekappale on out.

Stenman kehottaa ihmistä kuuntelemaan, missä vaatteissa hän viihtyy ja tuntee itsensä hyvännäköiseksi. Hyvin pukeutuminen ei tule kalliiksi:

Tyyli on jokaisen omassa persoonassa. Ole oma itsesi, ei sitä tarvitse ulkopuolelta hakea.

Pirkko Stenman

– Kirpparit ovat täynnä hyviä vaatteita ja alennusmyynneissä vaatteet ovat säälittävän halpoja, sanoo Stenman.

Hänen oma tyylinsä rakentuu mustan varaan; mustat vaatteet Stenman käyttää aina loppuun. Ne hän jopa parsii, ei kierrätä. Väriäkin tulee välillä ostettua, mutta silti värikäs vaate saattaa päätyä pikemminkin kiertoon kuin ylle.

Tyylin tekijöitä ovat myös korut, joilla asun saa helposti näyttämään hyvältä. Esimerkiksi hopeasta tehty vati muuntui paikallisen kultasepän käsissä näyttäviksi koruiksi.

Lue seuraavaksi