Harvoin tarjolla: Paavo Nurmen mitalit esillä Turussa

Juoksijalegenda Paavo Nurmen olympiamitalit ovat viikonloppuna esillä Turun Messukeskuksen numismaattisessa näyttelyssä.

urheilu
Paavo Nurmen kultamitali Pariisista vuodelta 1924
Joona Haarala / Yle

Turun numismaattisen seuran varapuheenjohtajan Veikko Revon kasvoilla paistaa onni. Hänellä muutaman päivän ajan kunnia pitää huolta tärkeästä osasta suomalaista urheiluhistoriaa: Paavo Nurmen olympiamitaleista.

– Tämä on aivan ainutlaatuinen hetki. En ole koskaan nähnyt näitä mitaleja ja tuskin monta kertaa elämässäni tulen näkemään, Repo sanoo Turun Messukeskuksen neuvotteluhuoneessa.

Turun rahanäyttelyssä on nähtävillä yhdeksän kultaista ja kolme hopeista mitalia olympiakisoista. Mitalit ovat vaikuttava näky, sillä ne ovat nykyaikaisen älypuhelimen levyisiä. Paavo Nurmen valtakauden aikana mitalit annettiin käteen ja niissä ei ollut nauhaa.

– Kerrotaan, että nämä mitalit ovat aitoa kultaa ja hopeaa. Ne pitäisi tietenkin punnita ja mitata erikseen, niin tietäisi. Uskon kuitenkin, että siihen aikaan kaikki tehtiin vielä aidosti.

Rahallinen arvo on mittava

Paavo Nurmen saamat mitalit henkivät antiikin ihannointia. Niiden arvoa on vaikea mitata.

Mitalit ovat Paavo Nurmen jälkeläisten omistuksessa kassakaapissa eikä niitä jatkossakaan näe museoissa.

– Mitalit ovat hyvin harvoin esillä. Tiettävästi osa näistä on ollut esillä toistakymmentä vuotta sitten. On aivan mahdoton arvioida rahallista arvoa, mutta jos vertaa Matti Nykäsen mitaleista käytyihin kiistoihin, niin arvo on useita kymmeniä tuhansia – jos ei satatuhatta, Repo arvioi.

Paavo Nurmen olympiamitalit
Joona Haarala / Yle

– Ehkä näiden arvo on korkeampi, kun niitä ei usein pidetä esillä. Nurmen perhe, kuten ei Paavokaan tehnyt numeroa itsestään. Yksityiset asiat on pidetty yksityisenä. Ehkä siinä on joku selitys, Paavo Nurmen perintöä vaalivan yhtiön PN Turun toimitusjohtaja Jari Salonen pohtii syytä mitalien harvalle näkymiselle.

Vuonna 1973 edesmennyt Paavo Nurmi oli juoksijauransa jälkeen menestyvä liikemies. Hänen perustamansa säätiö (siirryt toiseen palveluun) tukee sydän- ja verisuonitautien sekä yleisen kansanterveystyön tutkimusta Suomessa.

Paavo Nurmen perintö elää myösTurussa, missä järjestetään vuosittain (siirryt toiseen palveluun)Paavo Nurmen muistoksi yleisurheilukilpailut ja maraton sekä lasten ja nuorten tapahtumat. Lisäksi kaupungin sisäänmenoteillä on kyltti, jossa kerrotaan Turun olevan Paavo Nurmen kotikaupunki.