Hyppää sisältöön

Onko Kataisen vessapaperirulla kaikkien aikojen vaalikrääsähitti? "Ihmiset kysyvät edelleen, että voi kun niitä olisi"

Vain mielikuvitus on rajana, kun ehdokkaat etsivät esineitä, joihin painattaa nimensä ja numeronsa. Vaalikrääsän valmistus on nyt kiihkeimmillään, kun ehdokasnumerot ovat varmistuneet.

Kuva: Thierry Roge / EPA

Kumpaa ehdokasta äänestät – sitä, joka antaa sinulle kondomeita vai sitä, joka antaa sinulle ämpärin?

Ehdokkaat painattavat nyt vaalikrääsää kiivaasti, kun vaaleihin on aikaa enää kuukausi ja ehdokasnumerot ovat varmistuneet.

Tavarataivaalle on helppo hymähtää, mutta puolueiden taustatekijät muistuttavat, että vaalitavaroita ei painateta huvikseen. Kun ehdokkaalla on jotain tarjottavaa, hänen on helpompi kohdata ohikulkeva äänestäjä. Ja jos tarjottavana on jokin käyttötavara, se lentää harvemmin roskiin kuin nimeä ja numeroa kantava paperilappu.

Toki toivon, että ilmainen ämpäri ei ratkaise kenenkään äänestäjän päätöstä.

Kimmo Valta

– Näyttää olevan niin, että ihmiset juoksevat kaiken ilmaisen perässä. Ja jos samalla saadaan levitettyä sanomaa, niin onhan sillä merkitystä. Toki toivon, että ilmainen ämpäri ei ratkaise kenenkään äänestäjän päätöstä, Pohjois-Savon Keskustan piirijohtaja Kimmo Valta sanoo.

Keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten paikallispiireistä lasketaan, että vaalimateriaalia on nyt liikkeellä saman verran tai vähän enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Taantuma vaikuttaa: Vallan mukaan huippuvuosi oli 2007.

Ehdokkaat saavat itse päättää, millaisiin esineisiin nimensä painattavat. Perussuomalaiset ovat kuitenkin linjanneet ainakin Pohjois-Savossa, että vaalitavaraksi kelpaavat etupäässä "järkevät, kierrätettävät, mielellään suomalaiset esineet".

"Nämä pitää tehdä tyylillä"

Vuosien varrella ehdokkaat ovat kokeilleet tulitikkujen, ämpäreiden ja kondomien lisäksi ainakin kukansiementen, vehnäjauhopussien ja tiskiharjojen jakamista. Kaikkien aikojen vaalikrääsähitti on kuitenkin vessapaperi, ainakin jos on uskominen Savo-Karjalan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemeä.

Nuoren Jyrki Kataisen eduskuntavaalikampanja rullasi vuonna 1999 WC-paperin voimin. Rulliin oli painatettu iskulauseet "Jyrkillä pyyhkii hyvin" ja "Pyyhi pois vanha valta". Tempaukseen kuului myös punamullalla maalattu huussi Kuopion torilla.

– Vanhat ihmiset edelleen kyselevät, että voi kun olisi niitä Kataisen WC-papereita, Perki-Latvaniemi sanoo.

Hän sanoo pitävänsä puoluetoimiston kirjahyllyn päällä vieläkin "kolmea painosta" Jyrki-papereita. Näinköhän punamultainen puucee ja vessapaperit toimisivat vuonna 2015 osana kokoomuksen eduskuntavaalikampanjaa?

–  En tiedä. Mutta aikansa ilmiö se oli. Toteutus ratkaisee: nämä pitää tehdä tyylillä ja pieteetillä.

.
.