1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Soini notkahduksesta: "Vaalipäivänä nähdään, oliko Soinin nenä vai Ylen gallup oikeassa"

Kannatustaan menettäneet Timo Soini ja Antti Rinne iloitsivat epävarmojen äänestäjien määrän kasvusta; vielä ehtii vaikuttaa suomalaisten äänestyspäätöksiin.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva ja Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia ei huoleta puolueen kannatuksen kääntyminen laskusuuntaan.

Yle Uutisten maaliskuun kyselyssä perussuomalaiset keräsivät 14,6 prosenttia äänistä. Helmikuuhun verrattuna kannatuksesta on vähinnyt 0,8 prosenttiyksikköä.

– En ole näistä gallupeista repinyt iloa suuntaan tai toiseen. Iltalehden ja Hesarin gallupit sojottavat ylöspäin ja Ylen alaspäin. Viimeksikin Ylen gallup näytti viimeisessä mittauksessa meille 15,4 prosenttia ja vaalitulos oli 19,1. Todellinen mittaus on vaalipäivänä. Ei näistä kannata vaivaantua, tässä painetaan vaalityö loppuun asti. Olen motivoitunut ja kenttätyö on kivaa.

Hyväntuulinen Soini kommentoi tuoreita kannatuslukuja vaalikiertueelta Pohjois-Karjalasta.

– Se mitä minä teen ja näen ei vastaa mittaustulosta. Näemme sitten vaalipäivänä kumpi oli oikeassa, Soinin nenä vai Ylen gallup.

Rinne: Keskustakin kurottavissa kiinni

Myöskään SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä ei huolestuta puolueen alkuvuoden jatkunut alamäki. Kannatus väheni maaliskuussa taas 0,6 prosenttiyksikköä.

– Gallupit on gallupeja. Lopullinen vastaus tulee ihmisten luottamuksen kautta vaalipäivänä. Gallupien mukaan kisa kokoomuksen ja SDP:n kesken on kyllä hyvin tasainen.

Keskusta huitelee ihan omissa lukemissa melkein 25 prosentin kannatuksella, mutta onko kakkos- ja kolmossijakin karannut perussuomalaisten ulottumattomiin?

Soini on vakuuttunut, että SDP ja kokoomus ovat vielä kiinniotettavissa. Sosiaalidemokraatit saivat 16,2 ja kokoomus 16,1 prosentin kannatuksen kyselyssä.

– Kaikki olivat yhdessä nipussa, joten tämä oli odotettavissa. Olen tehnyt puheenjohtajan hommaa 17,5 vuoden kokemuksella. Minä luotan siihen, että kansa antaa tuen. Pitkällä kokemuksella sanon, että tilanne on varsin hyvä.

Pohjanmaalta vaalitilaisuudesta tavoitettu Rinne puolestaan uskoo, että keskustankin 9–10 prosenttiyksikön etumatka on vielä tavoitettavissa vajaassa kuukaudessa.

– Tässä voi tapahtua vielä isoja muutoksia, ja kaikki on vielä mahdollista.

Soini epävarmoista: hyvä näkymä

Molemmat puoluejohtajat kiinnittivät huomion puoluekantansa ilmoittaneiden määrän laskuun. Puolueensa kertoi enää 56,5 prosenttia vastaajista. Äänestäjien epävarmuus on kasvanut, kun vaaleihin on enää alle kuukausi.

– On joko paljon epävarmoja tai mittausmenetelmässä on jotain vikaa, jos ihmiset ei saa sanottua kantaansa. Todennäköisesti ihmiset miettivät ketä he äänestävät, ja se on hyvä näkymä se, iloitsee Soini.

– Tuo teidän gallup osoittaa, että siellä on poikkeuksellisen paljon ihmisiä miettimässä ennen vaaleja kenelle luottamuksen antaa. Se sataa sen laariin, joka onnistuu viestissään ja kampanjassaan parhaiten. Sitä kautta se luottamus syntyy, toteaa Rinne.