1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Henkisesti heiveröinen ihminen ei säilytä salaisuuttasi

Salaisuus voi lipsahtaa vahingossa, mutta joskus se paljastetaan myös laskelmoidusti. Salaisuuden pitäminen tai jakaminen on vallankäyttöä, jolla voidaan esimerkiksi yrittää päästä toisen ihmisen suosioon.

Kotimaan uutiset
Kaksi naista supattelee.
Laura Tolonen / Yle

Pysyvät ja tärkeät ihmissuhteet tarvitsevat omaa ymmärrystä ja kykyä säilyttää uskotut salaisuudet. Psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan riippuu tilanteesta ja henkilöstä, pystyykö salaisuuden pitämään.

– Yksi keskeinen asia on, mihin ihminen pyrkii salaisuuden pitämisellä tai sen jakamisella. Jos ihminen haluaa päästä tiettyjen ihmisten suosioon kyseenalaisin keinoin, niin hänellä on tavallaan valtaa käyttää salaisuus pyrkimyksiinsä. Silloinhan salaisuudet herkästi lähtevät jakoon. Se on pääomaa, jota pääsee jakamaan.

Salaisuuden säilyttäminen riippuu hyvin paljon ihmisen omasta sisimmästä.

– Jos käsitys omasta itsestä on kovin heiveröinen ja kaipaa paljon suosiota kyseenalaisin hinnoin, niin silloin salaisuuden kertominen eteenpäin on paljon houkuttelevampaa kuin sen säilyttäminen. Ihminen joka haluaa vaalia salaisuuksia, valitsee toisin.

Salaisuuden kertomisella voi saada pikatyydytystä

Hyvään ihmissuhteeseen ja ystävyyteen pyrkivä nostaa keskeiselle paikalla salaisuuden säilyttämisen.

Salaisuuden kertomisella syö omaa kuormaa ja saa pikatyydytystä jossain muissa ihmissuhteissa.

Maaret Kallio

– Vaikka ihminen tietäisi salaisuuden olevan mehevää tietoa jossain paikassa, hän ajattelee, että tärkein pääoma on ystävyydessä ja sen vaalimisessa, sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio.

Salaisuuden kertominen rikkoo kahden ihmisen välisen luottamuksen.

– Ihmisen pitää luottaa toiselle uskotuissa asioissa, ilman että koko ajan kontrolloi toista. Eihän parisuhteessakaan voi koko ajan vahtia toisen uskollisuutta. Kyllä ihmisen pitää pystyä itse arvioimaan omaa toimintaa, niin ettei riko ihmissuhdetta. Salaisuuden kertomisella syö omaa kuormaa ja saa pikatyydytystä jossain muissa ihmissuhteissa.

Liian hyvin säilytetty salaisuus

Maaret Kallio lisää, että toisinaan ihmiset säilyttävät toistensa salaisuudet liiankin hyvin.

Etenkin nuoret sanovat häpeällisen asian koettuaan, että älä sitten kerro eteenpäin.

Maaret Kallio

– Jos ystävä tai läheinen on kokenut jotain hyvin vaikeaa, kuten väkivaltaa, olisi ystävän teko viedä asia eteenpäin. Etenkin nuoret sanovat häpeällisen asian koettuaan, että älä sitten kerro eteenpäin.

Tuolloin sen asian tietäjä haluaa olla niin lojaali, ettei vie sitä eteenpäin.

– On olemassa sellaisia salaisuuksia, joiden kertominen rikkoo ja myrkyttää ihmisiä. Mutta on myös asioita, joista pitää kertoa eteenpäin, että ihminen voi saada apua.

Lue seuraavaksi