Rietas kirmasi porojen katukiihdytyskilpailun voittoon

Porojen katuajot Rovaniemellä on voittanut tänä vuonna poro nimeltä Rietas. J ja R Kynkäänniemen omistamaa Kiiminki-Kollajan paliskunnan voittajaporoa Yli-Iistä ohjasi Sanna Kynkäänniemi.

Kotimaa
Porot juoksevat kilpaa Rovaniemen kiihdytyskisoissa Koskikadulla.
Juha Paitsola

Voittaja singahti runsaan 200 metrin ylämäkeen rakennetun lumisen radan aikaan 18:01. Voittaja sai 2000 euroa.

Toiseksi kiihdytti poro nimeltä Kultakuume. Kyseessä on Anne Elen Saran omistama ja Hanna Mikkolan ohjaama poro Sallivaaran paliskunnasta Inarista. Kakkossija tuli ajalla 18:05. Hopealle sijoittunut sai tuhat euroa.

Pronssille karautti Ingrid Luostat -niminen poro, jota ajoi Niko Kovalainen. Poron omistaa Ingrid Ellen Eira Skuohtanjargan paliskunnasta Norjan Kautokeinosta. Kolmas sija tuli ajalla 18:21 ja toi omistajalleen 500 euroa.

Porojen sprinttikisoissa palkittiin myös neljänneksi parhaan ajan kiihdyttänyt poro, joka oli EV-Tähti. Eemeli Sarajärven omistamaa Palojärven paliskunnan poroa Ylitorniolta ajoi Jani Ruokamo. EV-tähden aika oli 18:27 ja nelossija palkittiin 250 eurolla.

Maailman ensimmäinen porojen katukiihdytyskilpailu

Rovaniemi Reindeer Sprint Race järjestettiin perjantai-iltana 14. kerran.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 16 poroa ohjaajineen. Kaksi poroista tuli Norjasta ja loput Suomesta. Kilpailuun oli kutsuttu kilpailuissa menestyneitä poroja eri puolilta poronhoitoaluetta.

Porot kirmasivat runsaan 200 metrin matkan ylämäkeen Koskikatua Rovaniemen keskustassa. Kilpailu käytiin niin sanottuna pudotusajona, jossa jokaisessa lähdössä kaksi poroa taisteli jatkopaikasta ja hävinnyt tipahti kisasta pois.

Rovaniemen kilpailu on maailman ensimmäinen ja vanhin poroilla ajettava katukiihdytyskilpailu.

Viime vuonna porojen kiihdytyskilpailut piti perua, kun lunta ei ollut riittävästi. Tänä vuonnakin lunta piti tuoda lisää kisabaanalle noin puolen kilometrin säteeltä muualta kaupungista.