Komeettalaskeutuja Philaeen ei vieläkään saatu yhteyttä

Seuraavan kerran yhteyttä yritetään huhtikuussa.

Kotimaa
Philae-laskeutuja komeetan pinnalla.
Philae-laskeutuja komeetan pinnalla.Esa

Euroopan avaruusjärjestö ESA ei saanut uudelleen yhteyttä marraskuussa komeetan pinnalle laskeutuneeseen Philaeen. Rosetta-luotain on yrittänyt ottaa yhteyttä komeetan pinnalla olevaan Philae-laskeutujaan 12. maaliskuuta lähtien ensimmäistä kertaa sitten marraskuun laskeutumisen. Yhteyttä on yritetty ottaa tänä aikana kaikkiaan 11 kertaa, mutta yritykset ovat olleet tuloksettomia.

Laskeutumisen jälkeen Philaen aurinkokennot eivät saaneet tarpeeksi valoa. Tästä syystä Philae hyytyi horrostilaan. Tutkijat toivoivat, että komeetta olisi lähentynyt tähän mennessä Aurinkoa tarpeeksi, jotta sen tuottama energia olisi riittänyt radioyhteyden muodostumiseen.

– Vaikka tällä hetkellä olemme hiukan pettyneitä, elättelemme toivetta, että laitteistot voivat vielä jatkaa mittauksia myöhemmin keväällä, Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt sanoo.

Philae on komeetan sivuseinämässä olevassa kolossa, mutta sen tarkkaa sijaintia ei vielä tiedetä, mutta uudet CONSERT-tutkan data-analyysien mukaan sen sijainti tiedetään noin 40 metrin tarkkuudella.