Kirjailijaparit ovat dekkarimaailman ilmiö

Kirjailijapareista on tullut dekkarikirjallisuuden ilmiö, etenkin Ruotsissa. Yksi niistä on nimimerkki Lars Kepler, jonka takaa löytyy aviopari. Dekkarikirjallisuuteen sopii pareittain työskentely.

kirjallisuus
Lars Kepler -nimimerkin taakse kätkeytyy ruotsalainen aviopari  Alexandra Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril.
Lars Kepler -nimimerkin taakse kätkeytyy ruotsalainen aviopari Alexandra Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril.Yle

Ruotsalainen aviopari Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril istuvat tiiviisti vierekkäin sohvalla ja vastailevat kysymyksiin toinen toisensa lausetta jatkaen. Sen lisäksi, että he ovat kirjoittaneet viisi menestysdekkaria yhdessä, he väittävät tekevänsä kaiken yhdessä.

- Viihdymme toistemme seurassa. Jos joskus kotona illalla, minulle tulee mieleen hakea intialaista noutoruokaa lähikorttelista, lopputuloksena on usein se, että menemme sinnekin yhdessä, nauraa Alexandra Coelho Ahndoril.

Pariskunta päätti kätkeytyä Lars Kepler -nimimerkin taakse, kun he tarjosivat ensimmäistä dekkariaan kustantajalle. Molemmat olivat jo entuudestaan tunnettuja kirjoittajia, joten he halusivat saada dekkarilleen objektiivisen vastaanoton. Heidän ei tarvinnut kauaa haeskella kustantajaa.

- Ensimmäinen kustantamo, johon jätimme käsikirjoituksen, otti heti seuraavana päivänä yhteyttä ja kutsui tekemään kustannussopimusta, muistelee Alexander Ahndoril.

Kustantamo iski kultasuoneen, sillä Keplerin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti lähes viisi miljoonaa kappaletta. Näin Anhdorilin pariskunta on mukana ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden maailmanvalloituksessa.

- Olimme täysin yllättyneitä menestyksestä. Lähtökohtamme oli vain kirjoittaa sellaisia kirjoja, joita itsekin haluaisimme lukea. Mutta onhan tämä aivan mahtavaa, nyt voimme elää kirjoittamisellamme. Se on melko harvinaista.

Ruotsissa on lukuisia kirjailijakaksikkoja

Ahndorilit eivät ole kuitenkaan ainoita pareittain työskenteleviä ruotsalaiskirjailijoita. Toinen tuore menestyskaksikko on Erik Axl Sund, jonka takaa löytyvät Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist. Heidän Varistyttö-trilogiansa on nopeasti saavuttanut suuren suosion. Muusikkoystävysten tyylilaji on huomattavasti synkempää kuin Keplerin. Eriksson ja Sundquist ovat kertoneet kirjoittavansa hyvin eri tyylillä; toinen liian rönsyilevästi, toinen liian tiiviisti. Mutta kun molemmat hiovat toistensa tekstejä, lopputulos on hyvä.

Ruotsista löytyy muitakin kirjailijapareja kuten Anders Roslund ja Börge Hellström, Rolf ja Cilla Börjlind sekä Michael Hjorth ja Hans Rosenfeldt.

Erik Axl Sund -kirjailijanimen takaa löytyvät Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist.
Erik Axl Sund -kirjailijanimen takaa löytyvät Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist.Sandy Haggart / Otava

Dekkarigenre on vetänyt parivaljakoita puoleensa ennenkin

Kirjailijaparit eivät ole kuitenkaan aivan uusi ilmiö ruotsalaisessa kirjallisuudessa. Jo 60-luvulla aviopari Maj Sjöwall ja Per Wahlöö loivat yhdessä poliisihahmo Martin Beckin, joka on tullut tutuksi myös useissa filmatisoinneissa. Sjöwall ja Wahlöö myös mullistivat koko dekkarigenreä tuomalla siihen yhteiskunnallisia ja kriittisiä ulottuvuuksia. Heidän jalanjäljissään kulkee koko Pohjoismaisen dekkarigenren menestys.

Pareja löytyy kuitenkin jo jännityskirjallisuuden kultakaudelta. 30-luvulla suositun Ellery Queenin nimen takaa löytyvät yhdysvaltalaiset serkukset Frederic Dannay ja Manfred B. Lee. He kirjoittivat yhdessä kultakaudelle tyypillisiä arvoitusdekkareita, joissa ratkotaan murhamysteeriä, johon jokaisella henkilöllä tuntuu olevan motiivi. Serkukset jatkoivat kirjoittamista aina 60-luvulle asti, jolloin nimimerkin taakse siirtyivät toiset kirjoittajat.

"Tämä on luovuuden unelma"

Suomessa dekkaristit pakertavat yhä enimmäkseen yksin, mutta löytyy täältäkin muutamia kokeiluja. Muun muassa Harri Nykänen ja Jarkko Sipilä ovat kirjoittaneet yhdessä dekkarin, jossa seikkailevat sulassa sovussa molempien hahmot Takamäki ja Raid. Myös Eppu ja Anna Nuotio, äiti ja tytär ovat kokeilleet dekkarigenreä yhdessä. Myös Hannu Raittila ja Leena Lander ovat ilmoittaneet työstävänsä dekkaria yhteisvoimin.

Yhdessä kirjoittaminen voi olla haasteellista, mutta siinä on myös hyviä puolia; tuki on lähellä ja tekstin muokkaaminen on helpompaa tutun ihmisen kanssa. Ja kuten Ahndorilit sanovat:

- Tämä on luovuuden unelma! Kirjailijan työ maailman yksinäisin ammatti. Sitä voi olla omassa suljetussa ajatusmaailmassaan vuosikausia. Mutta me voimme jakaa kaiken ja keskustella näistä ajatuksista, hehkuttaa Alexander Ahndoril.