1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Auringonpimennys huipensi tähtiharrastajan taivaallisen viikon

Mikkelissä päästiin nauttimaan osittaisesta auringonpimennyksestä täydellisessä säässä.

Aurinko pimeni Mikkelin kohdalla yli 80 prosenttisesti. Kuva: Aki Taavitsainen

Aurinko pimeni Mikkelissä keskipäivän aikaan yli 80 prosenttisesti. Tähtitieteen harrastelijalle ilmiö oli mieleenpainuva tapahtuma.

– Oikein mukavat tunnelmat on nyt. Vaikka tapahtuma ei yllättänyt, niin onhan tässä merkittävä ilmiö kyseessä, kertoo Aki Taavitsainen Mikkelin tähtitieteellisestä yhdistyksestä.

Taavitsainen on ollut tähtitieteen harrastaja jo pitkään ja auringonpimennyksiäkin on tullut nähtyä useita kappaleita.

Mikkelin tähtitieteellisen yhdistyksen jäsen Aki Taavitsainen seurasi auringon pimennystä Kiiskimäen vesitornin huipulta. Kuva: Aki Taavitsainen

– Näin täydellisen pimennyksen Suomessa vuonna 1990 ja se on kyllä jäänyt mieleen. Osittaisista pimennyksistä tämä oli kolmas.

Sääolot olivat täydellisiä Mikkelissä auringonpimennyksen havaitsemiseen, sillä pilvistä ei ollut puolen päivän aikoihin tietoakaan.

– Aina pitää varasuunnitelma olla, jos pilviä sattuisi tupsahtamaan taivaalle. Olimme nyt varautuneet lähtemään Jyväskylään suuntaan ajamaan, mutta onneksi taivas pysyi selkeänä.

Kiiskimäen vesitornin observatorioon kameransa auringon pimennyksen ajaksi pystyttänyt Taavitsainen aikoo seuraavaksi pitää taukoa taivaan ilmiöiden seuraamisesta.

– Noin 300 kuvaa räpsin tänään kameralla. Tämä viikko on ollut aikamoista tohinaa, sillä alkuviikosta taivaalla oli tulipalloa, sitten revontulia ja nyt osittainen auringon pimennys. Voi olla, että otan tämän viikon jälkeen hieman lomaa näistä asioista, naurahtaa Taavitsainen.