1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sote-sekoilu ja oikeustaisto lisäävät taloudellisia riskejä Apotti-hankinnassa

Lukuisat julkishallinnon it-hankkeet ovat ylittäneet roimasti kustannuksensa kuluneina vuosina. Nyt samaa pelätään pääkaupunkiseudulle suunnitellun potilastietojärjestelmä Apotin kohdalla. It-oikeuden professorin mielestä päättäjien ja tilaajien pitäisi laittaa jäitä hattuun ja odottaa vaalien yli ennen kuin järjestelmää ryhdytään laittamaan uusiksi isolla rahalla.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suunnitteleman Apotti-hankinnan tiellä on vielä useita karikkoja väistettävänä.

Vuosi sitten hankkeesta tehtiin alustava tarjouspyyntö ja nyt tarkennettu, liitteineen noin 200-sivuinen versio on jätetty tarjoajia varten pöydälle. Kisassa on mukana enää kaksi tarjoajaa, yhdysvaltalainen Epic ja kanadalaiskonserniin kuuluva CGI Suomi. Voittaja on määrä valita elokuussa, mutta edessä voi olla vielä vaikea tie.

Oikeudessa tavataan

CGI katsoo, että hankkeessa on rikottu hankintalakia, sillä kilpailija Epic voi tarjota ratkaisuksi valmiin ja testatun ohjelmiston sijaan vain ohjelmiston kehitysversiota.

Hankkeen vetäjät arvioivat, että jos CGI voittaa jutun, putoaa Epic todennäköisesti kisasta. It-oikeuden professorin Timo Voutilaisen mielestä on ongelmallista, jos jäljelle jää vain yksi tarjoaja.

– Silloin hinta voidaan määritellä millaiseksi tahansa ja se voi tulla kalliiksi, Voutilainen sanoo.

Voutilaisen mukaan hankintayksiköllä on nyt vastuu arvioida tarkkaan riskit, joita yhden tarjoajan tilanne saattaisi aiheuttaa. Liian suuri hintalappu ei nimittäin yksinään riitä syyksi tilauksen perumiselle.

– Aina kun tarjous laaditaan, se on myös tarjoajalle suuri taloudellinen panostus tarjouskilpailuun, Voutilainen huomauttaa.

"Nukkukaamme yön yli ennen päätöksiä"

Jos taloudelliset riskit kasvavat liian suuriksi, saattaa koko hanke kariutua ja palautua takaisin lähtöruutuun. It-professorin mukaan myös pitkään jatkunut sote-soppa hankaloittaa päätöksentekoa uusien järjestelmähankintojen kohdalla.

– Nyt HUS kumppaneineen tilaa järjestelmän, mutta vielä ei tiedetä miten suuria ovat sosiaali- ja terveyspalveluista järjestämisvastuussa olevat alueet, Timo Voutilainen sanoo.

Apotin hankepäällikkö Hannu Välimäki vakuuttaa, että Apotin sopimukset pystytään siirtämään sujuvasti eteenpäin, riippumatta millainen tuleva Sote-malli on.

Voutilaisen mukaan epämääräinen politikointi ja päätöksenteko on aiheuttanut ongelmia ja lisäkustannuksia terveydenhuollon järjestelmien tilaajille. Voutilaisen vinkki poliitikoille onkin selkeä.

– Katsokaa vaalien yli ja nukkukaa muutama yö, ennen kuin teette päätöksiä.