Ammattiliitto: Ilmaisjakelussa on alaikäisen työvoiman hyväksikäyttöä

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU odottaa lähiviikkoina oikeudelta ratkaisua siitä, voivatko ilmaisjakelun työehdot olla huomattavasti heikommat kuin muussa jakelutyössä. Liiton mukaan ilmaisjakeluyhtiöt käyttävät hyväkseen alaikäisiä työntekijöitä.

Kotimaa
Nuori nainen jakaa mainoksia rappukäytävässä.
Yle

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU haluaa, että ilmaisjakelualalla aletaan noudattaa liiton neuvottelemia työehtosopimuksia. Asiasta odotetaan hovioikeuden päätöstä lähiviikkoina.

Käräjäoikeus ei tukenut PAU:n vaatimuksia. Tällä hetkellä ilmaisjakeluyhtiöt noudattavat sopimusta, jonka ne ovat neuvotelleet alalle perustetun oman ammattiliiton kanssa. PAU pitää sopimusta neuvottelemassa ollutta liittoa epäitsenäisenä.

– Se, että tämä järjestö nimittää itseään ammattiliitoksi, on irvokasta. Järjestön tarkoitus on vain pitää palkat pieninä, eikä sitä voi hyväksyä, PAU:n järjestöpäällikkö Seppo Kinnunen sanoo.

"Palkka on taskurahan suuruista"

Kinnusen mukaan sanomalehdenjakelun vähimmäispalkka on 8–9 euroa tunnissa, kun ilmaisjakelussa maksetaan liiton mukaan usein 2,5–3,5 euroa tunnissa. Palkka muodostuu usein kappalemääräisestä korvauksesta.

Jakajista yli 90 prosenttia on alaikäisiä. Alaikäisten käyttö tuntuu hyväksikäytöltä.

PAU:n järjestöpäällikkö Seppo Kinnunen

– Meille tulee viikoittain yhteydenottoja koskien ilmaisjakeluyhtiöiden palkkoja, usein jakajien vanhemmilta. Jakajista yli 90 prosenttia on alaikäisiä. Alaikäisten käyttö tuntuu hyväksikäytöltä, koska työ on raakaa ja korvaus on taskurahan suuruinen, Kinnunen sanoo.

Jos hovioikeus katsoo lähiviikkoina, että ilmaisjakeluyhtiöiden olisi tullut noudattaa PAU:n sopimusta, liitto kehottaa työntekijöitä järjestäytymään ja vaatimaan saataviaan.

– Alan yhtiöillä on varaa maksaa lehdenteosta toimittajille, paperiyhtiöille ja lehtipainoille. Pitää olla varaa maksaa myös jakelijoille, Kinnunen sanoo.

Ilmaisjakelualan yhtiöt ovat kiistäneet PAU:n näkemykset ja katsovat, että alan palkoissa ja sopimuksissa ei ole ongelmia.