Pariisin Kevään Arto Tuunela: Aikuisuus ei selkeytä mitään

Pariisin Kevät -yhtyeen keulamies on nyt kysytty musiikintekijä. Tuunela on tuottanut CMX:n uuden levyn ja kappaleita on syntynyt esimerkiksi Kaija Koolle.

kulttuuri
Arto Tuunela. Takana näkyy osa studiosta ja Marshall-kaiuttimia.
Arto Tuunela.Yle

Arto Tuunela huokaisee tyytyväisenä. Pariisin Kevään viides albumi on valmis. Huhtikuussa julkaistava Musta laatikko -niminen levy on Tuunelan mukaan syntynyt ristiriidoista.

– Pirteän ja iloisen ja ehkä vapauttavan kuuloiset soundit ja melodiat kohtaavat jokseenkin ahdistuneet sanoitukset.

– Aika vahvasti seikkaillaan maisemissa, joissa ollaan jättämässä pikku hiljaa teini-ikää taakse. Ajatus siitä, että aikuiseksi kasvaminen selkeyttäisi ajatuksia ja tasapainottaisi, niin olikin ihan täysin väärä. Aikuisuus ei selkeytä mitään, Tuunela summaa sanoituksiensa taustalähtökohtia.

Muusikko myöntää, että hän on melankolisuudessaan jopa kliseinen suomalainen säveltäjä.

– Se on kuitenkin lähtenyt siitä, että teininä on treenikämpällä vääntänyt kamat täysille ja juonut vähän kaljaa. Sitten on tehnyt jonkun biisin, kun vähän ahdistaa. Koska ei tiedä, miten päin pitäis olla tässä maailmassa. Niistä samoista syistä niitä lauluja tekee edelleen.

"Eka riideltiin, sitten mentiin studioon"

Arto Tuunelan perustaman Pariisin Kevään kappaleet ovat koskettaneet monia suomalaisia. Nyt Tuunelaa pyydetään tekemään musiikkia muille. Hän on jo tehnyt kappaleita esimerkiksi Kaija Koolle, jonka hitti Supernaiset on Tuunelan käsialaa.

Suomalaisen rockin konkaribändi CMX puolestaan kaipasi uudistusta soundilleen ja pyysi Tuunelaa uuden levyn tuottajaksi.

– Kyllä se jännitti mua paljon, koska CMX on menestynyt ja hyvin mittavan uran tehnyt bändi. Ja bändi josta tulee hyvin tinkimätön fiilis. He haluavat tehdä juuri niin kuin he haluavat tehdä.

– Eka vähän riideltiin ja sitten mentiin studioon ja ruvettiin tekee musaa. Silleenhän se usein menee, Tuunela nauraa muistellessaan CMX-levyn tekemistä.

Arto Tuunela studiossa vääntelemessä nappuloita.
Arto Tuunela on tehnyt myös tuottajan töitä.Yle

Tuunela kuitenkin huomasi, että viidettätoista albumiaan tekevä bändi ei ollut yhtään sen varmempi kuin hänkään.

– Niilläkin saattaa olla paskat housussa ja miettivät, että tuleeko tästä yhtään mitään. Se oli makeeta huomata, että se on joka kerta se samanlainen kamppailu ja se samanlainen riemun tunne, kun se levy valmistuu ja syntyy.

Arto Tuunela on tyytyväinen tuottamaansa levyyn. Mesmeria-niminen albumi nousi albumilistan kärkeen ja sai hyviä arvioita kriitikoilta.

Mukavassa lokerossa

Arto Tuunela aikoo tehdä tuottajan ja biisinkirjoittajan hommia jatkossakin, minkä Pariisin Kevään kiireiltä ehtii. Omalle bändille suosiota on tällä hetkellä sopivassa mittakaavassa.

Maailman kivointa on mennä työhuoneelle ja alkaa tehdä laulua.

– Me ollaan sellaisessa välitilassa. Me ei olla valtavirtaa, eikä koko kansan hyväksymää musaa, mutta toisaalta me ei olla ihan vaihtoehtoistakaan kamaa. Mä näen meidät jossain semmosessa hyvässä välissä, jossain semmoisessa mukavassa lokerossa.

Tuunelan mielestä Suomessa rockmuusikkona pärjää, jos on ahkera ja monipuolinen. On synnyttävä radiohittejä ja hallittava keikkamuusikkona monet instrumentit. Huonotkin hetket on kestettävä.

– Joinain päivinä saattaa ajatella, että milloinkahan kaikki huomaavat, että näistä mun lauluista ei oo mihinkään. Ja sitten toisina päivinä ajattelee, että tää on ihan mahtavaa. Kyllä mä oon ihan saatanan kova jätkä. Se on maailman kivointa, että voi kävellä omalle työhuoneelleen ja ruveta tekemään laulua, Tuunela hymyilee.