Jemenin pommi-iskujen uhriluku nousee

Ainakin 126 ihmistä on kuollut pommi-iskuissa Jemenissä. Ääri-islamilainen Isis-järjestö sanoo tehneensä iskut.

Ulkomaat
Jemeniläisiä ja huthi-kapinallisia kokoontuneina al-Hashahushin moskeijan ulkopuolella pääkaupunki Sanaassa.
Jemeniläisiä ja huthi-kapinallisia kokoontuneina al-Hashahushin moskeijan ulkopuolella pääkaupunki Sanaassa.Yahya Arhab / EPA

Ainakin 126 ihmistä on kuollut kolmessa pommi-iskussa Jemenissä. Joidenkin arvioiden mukaan kuolleita olisi noin 150. Kuolonuhrien määrä voi kasvaa, sillä loukkaantuneita on noin 300.

Itsemurhaiskut tehtiin rukousaikaan pääkaupunki Sanaassa sijaitseviin shiilaisten huthi-kapinallisten moskeijoihin. Kolmas isku tehtiin Saadassa reilut 100 kilometriä Sanaasta pohjoiseen.

Irakissa ja Syyriassa toimiva äärisunnilainen Isis-järjestö sanoo tehneensä moskeijaiskut. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Isis sanoo iskeneensä Jemenissä, jossa suurin osa terrori-iskuista on ollut al-Qaidan tehtailemia.

Yhdysvaltain mukaan toistaiseksi ei ole mitään todisteita siitä, että Isis todella olisi iskujen takana. Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest muistutti, että Isis usein ilmoittautuu terrori-iskujen tekijäksi puhtaasti propagandasyistä.

Huthi-kapinalliset ottivat pääkaupunki Sanaan hallintaansa viime syyskuussa. Tammikuussa he hajottivat parlamentin ja syrjäyttivät hallituksen.

Jemen on luisunut kohti kaaosta vuodesta 2012 alkaen, kun Jemeniä yli kolme vuosikymmentä hallinnut presidentti Ali Abdullah Saleh joutui vetäytymään vallasta kansannousun takia.

Presidentti Salahin jättämästä valtatyhjiöstä käydään nyt kovaa taistelua. Vastakkain ovat Iranin tukemat shiialaiset huthit ja YK:n tunnustaman presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadin joukot, joita erityisesti Persianlahden arabimaat tukevat. Huthit hallitsevat Jemenin pohjoisosia; presidentti Hadin kannattajat hallitsevat etelää.

Etelä-Jemenin Adenissa puolestaan tunnistamaton lentokone pommitti kaupunkia. Koneen kohde oli presidentti Hadin virka-asuntoa. Presidentti ei loukkaantunut iskuyrityksessä. Viimeksi eilen Etelä-Jemenissä käytiin kiivaita taisteluja.

Lähteet: AFP, AP, Reuters