1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Komennusmiehiä jo odotetaan Äänekoskella – petipaikkoja vielä puuttuu

Äänekoskella valmistaudutaan Metsä Fibren biotuotetehtaan rakentamiseen hankkimalla tehtaan rakentajille majoituspaikkoja. Huippuaikana rakentajia arvioidaan olevan kaupungissa noin 2500. Pelkkä tehtaan suunnittelu on jo nostanut kaupungissa asuntojen hintoja.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle Keski-Suomi

Ääneseudulla odotetaan kuumeisesti lopullista päätöstä Metsä Fibren sellutehtaan rakentamisesta. Mikäli investointipäätös tehdään, Äänekoskelle odotetaan tulevan jopa 2500 rakentajaa töihin.

Nyt siinä on semmoinen pittoreski tunnelma, mitä ei hotellista löydy.

Majatalon isäntä Kai Tolkki

Tähän tilaisuuteen on tarttunut Kai Tolkki, joka on ostanut Äänekosken keskustasta vanhan majatalon. Tolkki aikoo remontoida 1939 rakennetussa talosta rakentajille sopivan majapaikan.

– Nyt siinä on semmoinen pittoreski tunnelma, mitä ei hotellista löydy. Liikaa ei voi muuttaa, ettei kodikkuus häviä. Mutta tietenkin varmuuden vuoksi viemärit kuvataan, että ne sitten kestävät ja käyttövesiputket uusitaan.

Asuntojen hinnat nousseet

Myös vanhan majatalon saunaosasto on tarkoitus laittaa täysin uusiksi.

Joku vuosi sitten oli useita yksiöitä myynnissä, mutta nyt ei taida juurikaan olla.

Majatalon isäntä Kai Tolkki

– Saunan saa sitten lämpiämään vaikka joka ilta, ja talossa mahtuu 20 ihmistä  mukavasti majoittumaan.

Majatalossa on ollut majoitustoimintaa edellisen kerran 14 vuotta sitten.

kai Tolkki on jo ennen majatalon ostamista omistanut ja vuokrannut asuntoja Äänekoskella. Hänen mukaansa jo pelkkä aie tehtaan rakentamisesta on aika voimakkaasti nostanut asuntojen hintoja.

– Joku vuosi sitten oli useita yksiöitä myynnissä, pitkäänkin, mutta nyt ei taida juurikaan olla yksiöitä tarjolla.

Hotellin asemalla vahvistusta

Suolahtelainen Hotelli Keitele palvelee jo nyt työmatkalaisia, mutta tehtaantuomaa sutinaa jo odotetaan. Yrittäjä Tuula Varis ei aio hotelliaan laajentaa, mutta olemassa olevien tilojen muuntelulla saadaan kymmenkunta petipaikkaa lisää.

Joillekin pitkäaikaisille kanta-asiakkaille pitää toki tilaa jättää.

Hotelliyrittäjä Tuula Varis

– Tänä päivänä melkein jokainen haluaa oman huoneen, eli meillä saadaan 30-40 miestä majoittumaan. Joillekin pitkäaikaisille kanta-asiakkaille pitää toki tilaa jättää.

Hotellissa on tällä hetkellä kuudesta seitsemään työntekijää. Jos tehdasta rakennetaan viikonloppuisinkin, hotelliin tarvitaan miehitystä viikonlopuksi.

– Kahdesta kolmeen työpaikkaa se voisi tuoda meille lisää. Kyllähän tehdasuutinen hyvä on, se vahvistaa meidänkin asemaa täällä.

Muutama sata petiä vielä lisää

Ääneseudun Kehitys Oy on jo selvittänyt majoitustarjontaa 40 kilometrin säteellä kaupungista. Toimitusjohtaja Sari Åkerlundin mukaan petipaikkoja on löytynyt varsin hyvin, kaikkiaan noin 1700.

– Vaikka osan rakentajista uskotaan olevan paikkakunnalta, mutta jos noin 2000 löytyisi, niin se varmaan riittäisi.

Åkerlundin lisäksi paikkakunnalla on tällä hetkellä tarjota rakentajille hotellihuoneiden lisäksi omakotitaloasumista, bed and breakfast -majoitusta, ympärivuotista loma-asuntoa ja kerrostalohuoneistoja.

Äänekoskella vieraili Jussi Lindroos.