Fitch laski arviotaan Suomen tulevaisuudennäkymistä, mutta säilytti AAA-luokituksen

Luottoluokittajan uuden arvion mukaan Suomen "talouskasvun näkymät ovat heikot ja heikenneet". Vielä viime syyskuussa Fitch arvioi Suomen luottoluokituksen näkymät vakaiksi.

Kotimaa
Fitch Ratingsin toimisto New Yorkissa.
Fitch Ratingsin toimisto New Yorkissa.Justin Lane / EPA

Luottoluokitusyhtiö Fitch laski uudessa arviossaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen luottoluokituksen näkymät vakaista negatiivisiksi. Suomi säilytti kuitenkin yhä parhaan eli AAA-luokituksensa.

Myöhään perjantaina julkaistun arvion mukaan Suomen "talouskasvun näkymät ovat heikot ja heikenneet". Fitch odottaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,5 prosenttia. Edellisessä arviossaan viime syyskuussa yhtiö odotti, että Suomen talous kasvaisi 1,1 prosenttia vuonna 2015.

Vuodelle 2016 Fitch ennustaa nyt 1,3 prosentin talouskasvua. Luottoluokittajan mukaan Suomen tuottavuus ja talouskasvun mahdollisuudet ovat laskeneet tärkeimpien teollisuusalojen rakenteellisten ongelmien ja väestön ikääntymisen vuoksi. Ulkomaankauppaan vaikuttavaksi tekijäksi mainitaan Venäjän-viennin jyrkkä pudotus.

Fitchin mukaan Suomen reaalinen eli inflaatiokorjattu bruttokansantuote on yhä 7 prosenttia alhaisempi kuin ennen finanssikriisin alkua, vuoden 2008 ensimmäisellä neljänneksellä.

Fitch on kolmesta suuresta luottoluokittajasta pienin ja yleensä se, jonka arviot ovat positiivisimpia. Muut suuret luokitusyhtiöt ovat Standard & Poor's ja Moody's. Tyypillisesti luokittajat ensin heikentävät arviotaan valtion tulevaisuudennäkymistä ja laskevat luottoluokitusta sen jälkeen.

Moody'silta Suomella on edelleen paras AAA-luokitus, mutta Standard & Poor's laski Suomen AA+:aan viime lokakuussa.

Luottoluokitus vaikuttaa siihen, millaista korkoa Suomi maksaa lainoistaan. Mitä parempi luottoluokitus maalla on, sitä enemmän sen maksukykyyn luotetaan, mikä tarkoittaa pienempiä lainanhoitokuluja.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus