Halvoista kalifornialaisviineistä väitetään löytyneen vaarallisen paljon arseenia

Torstaina jätetyn kanteen mukaan useat halvat Kaliforniassa tuotetut viinit sisälsivät vaarallisia määriä arseenia. Viinintuottajien etujärjestön mukaan syytös on perätön.

Ulkomaat
Punaviinipulloja jonossa ja rivissä kaupan hyllyllä.
Antti Haanpää / Yle

Yhdysvalloissa jätetyn kanteen mukaan 28 kalifornialaisen viinintuottajan viinistä on löytynyt vaarallisia määriä arseenia. Viinintuottajien etujärjestö kutsui syytöksiä perättömiksi ja harhaanjohtaviksi ja ilmoitti, ettei yhtään viinikauppiasta ole kehotettu vetämään myynnistä kanteessa nimettyjä viinejä.

Kanteen mukaan kolmessa eri laboratoriossa tehdyissä kokeissa havaittiin, että jotkin viinit sisälsivät jopa viisi kertaa enemmän arseenia kuin mitä Kaliforniassa pidetään turvallisena päiväannoksena juomavedessä. Kanteessa vaaditaan korvauksia ja saastuneiden viinien tuotannon pysäyttämistä.

Viinintuottajia edustavan Wine Instituten tiedottaja Gladys Horiuchi sanoi uutistoimisto AP:lle, että Yhdysvalloissa ei ole määritelty tiettyä sallittua arseenipitoisuutta viinille, mutta useissa muissa maissa on, eivätkä kalifornialaisviinit ole koskaan olleet lähellä pitoisuusrajojen ylittämistä.

Pieniä määriä arseenia esiintyy luonnostaan ilmassa, maaperässä ja vedessä, samoin kuin viinissä ja muissa juomissa. Suurina annoksina arseeni on tappava myrkky.

Kannetta ajava asianajaja Brian Kabateck sanoi AP:lle, että kokeissa oli testattu 1 306 viinipulloa, joista 83:ssa oli liikaa arseenia. Hänen mukaansa lähes kaikki näistä pulloista maksoivat alle 10 dollaria.

Arseenin terveysvaikutuksiin perehtynyt tutkija Allan Smith sanoi yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että korkein mitattu viinin arseenipitoisuus, viisi kertaa juomaveden raja-arvoa enemmän, voi pitkän ajan kuluessa aiheuttaa kuoleman. Siihen vaadittaisiin kuitenkin viinin suurkulutusta. Smithin mukaan yksi sadasta arseenipitoista vettä koko elämänsä juoneesta kuolee lopulta sen vaikutuksiin, todennäköisimmin arseenin aiheuttamiin syöpiin.

Korjaus: Jutussa puhuttiin aiemmin arsenikista, vaikka kyseessä on arseeni. Sana arsenikki korjattu arseeniksi.

Lähteet: AP, AFP