Pohjois-Korean lähettiläs Sky Newsille: Voisimme ampua ydinohjuksen koska tahansa

Suurlähettiläs Hyun Hak-bong sanoi brittikanavan haastattelussa, että Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinasetta, jos Yhdysvallat hyökkää sitä vastaan.

Ulkomaat
Pohjoiskorealainen ohjus siirtoajoneuvoineen Kim Il-sungin syntymän 100-vuotissotilasparaatissa.
Pohjoiskorealainen ohjus siirtoajoneuvoineen Kim il-Sungin syntymän 100-vuotissotilasparaatissa Pjonjangissa huhtikuussa 2012.KCNA / EPA

Pohjois-Korean suurlähettilään mukaan maalla on käytössään ydinase, ja se on valmistautunut käyttämään sitä koska tahansa, brittikanava Sky News kertoi (siirryt toiseen palveluun) perjantaina.

– Ei Yhdysvalloilla ole monopolia ydinaseiskuihin, Pohjois-Korean Britannian-suurlähettiläs Hyun Hak-bong sanoi Sky Newsin haastattelussa.

Kun Hyunilta kysyttiin, tarkoittaako tämä sitä, että Pohjois-Korea pystyisi tällä hetkellä ampumaan ydinohjuksen, hän vastasi: "Koska vain, koska vain, kyllä."

Hänen mukaansa Pohjois-Korea on valmis iskemään takaisin, jos Yhdysvallat hyökkää sitä vastaan.

– Emme halua sotaa, mutta emme pelkää sitä, Hyun sanoi.

Pohjois-Korea on tehnyt kolme ydinkoetta sitten vuoden 2006, ja sillä uskotaan olevan joitakin karkeatekoisia ydinpommeja. Asiantuntijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, kuinka pitkälle maa on onnistunut kehittämään ohjuksiin kiinnitettäviä ydinkärkiä.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Su-yong sanoi maaliskuun alussa, että hänen maansa pystyy torjumaan Yhdysvaltain ydiniskun uhan iskemällä ensin, jos se on tarpeen. Ri kutsui Etelä-Korean ja Yhdysvaltain sotaharjoituksia provokatiivisiksi.

Lähteet: Reuters, AP