Juhlapilkit vetävät yli 10 000 pilkkijää Tornionjoelle

Suurpilkit houkuttelevat ulkoilmasta, hyvästä seurasta ja tietysti myös saaliin saamisesta kiinnostunutta kansaa jo 20. kertaa Tornionjoen jäälle.

Kotimaa
Pilkkijöitä Tornionjoella
Karoliina Haapakoski / Yle

Tornion suurpilkkien järjestäjiin kuuluva Kimmo Auno kertoo viikonvaihteen kestävän pilkkitapahtuman käynnistyvän perjantain iltapilkeillä. Auno arvelee kolmen päivänä kävijöitä olevan yli 10 000.

– Arvontaan osallistuvia pilkkikortteja on painettu kaikkiaan 10 500 kappaletta ja perjantaina niitä oli enää alle sata jäljellä. Toki pelkästään pilkkimiseen oikeuttavia, halvempia kortteja on lisäksi myynnissä.

Viljami Alaluusua
3-vuotias kalamies, torniolainen Viljami Alaluusua odottelee kalan nappamista.Karoliina Haapakoski / Yle

Pilkkialueelle on vapaa pääsy ja moni paikkakuntalainen suuntaa ulkoilunsa jäälle, vaikkei tapahtumaan muuten osallistuisikaan.

Jää kantaa

Jokavuotinen ihmetyksen aihe on, kuinka kevätjää kantaa valtavan määrän pilkkijöitä. Auno ei epäile jään kantavuutta lainkaan.

– Paksuutta on 70 senttiä ja yöpakkasia on ollut, niin kyllä se kantaa. Nytkin on tuolla jäällä useampi pakettiauto, sanoo Auno perjantaina pilkkien valmistelujen keskeltä.

Aunon mukaan perjantain pilkeissä joka sintti lasketaan, sillä voittaja valitaan saaliin yhteispainon mukaan. Lauantaina ja sunnuntaina pilkkijän kannattaa toivoa todella kireitä siimoja, sillä jokaiselta kisailijalta punnitaan vain se suurin kala.

Tuula Arolaakso
Tuula Arolaakso kertoo osallistuvansa pilkkikisoihin "säännöllisen epäsäännöllisesti".Karoliina Haapakoski / Yle

Haukiputaalta suurpilkkeihin saapunut Tuula Arolaakso kertoo saaneensa saaliiksi lähinnä pieniä särkiä. Naiselle pilkkiminen on mukavaa ajankulua ja hän sanookin osallistuvansa kilpailuun pilke silmäkulmassa.