"Koiramainen ja läheisriippuvainen" – kissaa luonnehditaan yllättävilläkin tavoin

Kissan hankintaan vaikuttavat monet asiat. Jyrki Rajala haki kotikaveria menehtyneen koiran tilalle - mistä löytyisi koiramainen kissa? Annika Hissan sytyttävät alkuperäisrotuiset kissat. Hän törmäsi jopa läheisriippuvaiseen rotuun.

luonto
Kuvassa  Annika Hissa esittelee singapura-rotuista kissaansa Aadaa.
Singapuralainen Aada on sosiaalinen ja jopa läheisriippuvainen, sanoo Annika Hissa.Raila Paavola / Yle

Kun kokkolalaisen Rajalan perheen viimeinen mäyräkoira kuoli, tuntui koti edelleen kaipaavan lemmikkiä. Koiran sijaan hankittiin kuitenkin kissa - mahdollisimman koiramainen kissa, ragdoll. Nyt niitä on kolme, emo, kymmenkuinen pentu Blondi ja Pörri-setä. Koiramaisuutta rodussa edustaa muun muassa seurallisuus.

- Ne tulee luo, ne ei vain käy syömässä ja häivy jonnekin. Ne tykkää olla siellä missä mekin, kertoo Jyrki Rajala.

Kuvassa ragdollkissa Blondi
Blondi on nuori ragdollkissa.Raila Paavola / Yle

Kotona ei ole tarvinnut vahtia ovia vieraiden tullessa kissojen karkaamisen varalta. Rajalan mukaan kissojen luotto ihmisiin on niin kova, että ne voisivat lähteä vaikka naapurin mukaan, mutta ovat kuitenkin niin leimautuneita omaan perheeseen, ettei näin ole käynyt.

Uusi tulokas Singaporen viemäreistä

Singapura on taustaltaan singaporelainen viemärikissa, joka on tottunut isoihin kissa- ja väkijoukkoihin. Sitä kutsutaan myös rakkauskissaksi sosiaalisen luonteensa vuoksi. Singapura hyväksyttiin vähän aikaa sitten virallisesti rotuna FIFe:een, kansainväliseen kissajärjestöön, johon Suomen Kissaliitto kuuluu. Kissoja on Suomessa jo vähintään parikymmentä. Kasvattajia on muutama. Yksi heistä on vaasalainen Annika Hissa.

Rakkauskissa on ihan oikea nimitys sille. Kissa on jopa niin läheisriippuvainen, että ei pysty olemaan yksin ollenkaan.

Kissaharrastaja Annika Hissa

- Singapura on luonteeltaan hirveän rakastava ja ihmisläheinen. Rakkauskissa on ihan oikea nimitys sille. Kissa on jopa niin läheisriippuvainen, että ei pysty olemaan yksin ollenkaan. Todellisen kissaharrastajan lemmikki, myöntelee Hissa.

Rotu on yksi maailman pienimmistä kissaroduista. Sitä kuvaillaan myös leikkisäksi ja älykkääksi.

Näyttelystä kissalle myönteinen kokemus

Jos kissaa suunnitellaan käytettävän näyttelyissä, kannattaa Hissan mukaan koulutus aloittaa jo pienestä.

- Pennusta lähtien kannattaa kissaa pitää välillä näyttelyasennossa, niin kissa oppii pysymään paikallaan ja olemaan käsissä.

Näyttely-ympäristöön totuttamista voi tehdä hiljalleen kissan kasvaessa.

- Meillä on tapana näyttelyissä hemmotella niitä, antaa jotain hyvää ruokaa ja kauheasti silitellä, että ne yhdistää, että tää on jotain kivaa, kertoo Annika Hissa.