1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa kohu istukasta tehdyistä smoothie-juomista

Britanniassa terveysviranomaiset ovat huolestuneet istukasta smoothie-juomia valmistaneen naisen yrityksen hygieniasta. Swindonissa sijaitseva Optimum Doula-yritys tekee naisille smoothieita tai pillereitä heidän omasta istukastaan.

Ulkomaat
smoothie
Britanniassa on keskusteltu istukan syönnin terveellisyydestä. Kuvassa tavallinen smoothie.morguefile

Britanniassa on keskusteltu viime päivät vilkkaasti istukan syönnin terveellisyydestä. Swindonin terveysviranomaiset yrittivät sulkea 41-vuotiaan Kathryn Bealen yrityksen, koska olivat huolestuneet hänen toimintansa hygieenisyydestä. Beale tarjoaa naisille mahdollisuuden syödä istukka synnytyksen jälkeen joko smoothie-juomassa ja puristettuna pilleriin.

– Kyse on naisen oman istukan syömisestä. Kaikki on puhdistettu ja sterilisoitu hyvin. Noudatan tiukkaa hygieniaa, Beale vakuuttaa. Hänen sanoo ymmärtävänsä Swindonin terveysviranomaisten tarpeen tarkistaa, että elintarvikkeita tarjoavat yritykset toimivat turvallisesti.

– Minusta viranomaiset ylireagoivat yrittäessään sulkea yritykseni ilman tarkastusta. Uskon toimivani turvallisesti, Beale sanoo. Smoothieiden tekemisen lisäksi Beale kuivaa istukoita ja jauhaa ne sen jälkeen pillereiksi. Lisäksi häneltä voi tilata napanuorasta hartsin avulla tehdyn sydämenmuotoisen muistoesineen. Beale sanoo, että eri puolilla Britanniaa kymmenet muutkin naiset tarjoavat samanlaisia palveluita juuri synnyttäneille.

Swindonin terveysviranomaisten mukaan istukan syömisen terveysedut eivät ole selkeitä ja sen valmistaminen ihmisten ruuaksi on riskialtista. Istukan tärkein tehtävä on kuljettaa happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä lapselle sekä kuljettaa kuona-aineita vastakkaiseen suuntaan. Sen syömisen terveysvaikutuksista ei ole todisteita, mutta istukassa uskotaan olevan aineksia, jotka mm. vähentävät synnytyksen jälkeistä masennusta, lisäävät maidon tuotantoa ja nostavat energiatasoja.

Istukka kuuluu sen synnyttäneelle naiselle, joka voi valita, syökö sen vai ei.

Lynnea Shrief

Britanniassa keskustelu istukan syömisen hyödyistä ja haitoista on kiihtynyt Swindonin terveysviranomaisten puututtua smoothie-valmistukseen. Mumsnet-keskustelupalstalla mielipiteet ovat jakautuneet: toisten mielestä istukan syönti on kannibalismia, kun toiset pitävät sitä normaalina biologisena toimintana.

– Jos sinulle kerrotaan, että vastasyntyneesi istukan syöminen voi auttaa synnytyksen jälkeisen masennuksen estämisessä, mitä itse tekisit?, kysyy istukan syömisen pioneeri Lynnea Shrief näkökulmassaan The Independent (siirryt toiseen palveluun)-sanomalehdessä. Hänen mukaansa vitamiinit, terapia tai mitkään muut hoitokeinot eivät ole yhtä hyviä. Shrief söi oman synnytyksensä jälkeen istukan sekoitettuna smoothieksi banaanien ja mansikoiden kanssa.

– Istukka kuuluu sen synnyttäneelle naiselle, joka voi valita, syökö sen vai ei, Shrief painottaa.

Lähteet: The Independent, BBC

Lue seuraavaksi