Lapsen kaste on täynnä symboliikkaa – kastemekkoja voi myös lainata

Kastepuvun valkoinen väri symboloi Kristusta, eli kasteessa puetaan Kristus päälle. Kastemaljaksi käy lähes mikä tahansa malja.

Kotimaa
Vauva kastetaan
Susanna Lyly /Yle

Nykyaikaiset pitkät kastemekot yleistyivät viime vuosisadalla. Alun perin kastemekot olivat lyhyitä ja ne saattoivat olla kirjaviakin, kun kankaista oli pulaa. Helmat alkoivat pidentyä, kun häähunnuista muokattiin kastemekkoja.

– Mekon pituus kuvastaa sitä, kuinka paljon kasvua on jäljellä. Kun kuninkaallisilla kastemekot ovat todella pitkiä, niin ehkä me otamme siitäkin mallia, Turun Maarian seurakunnan kirkkoherra Katri Rinne pohtii kastemekkojen pitkiä helmoja.

Hyvin säilytetty mekko kestää

Kastemekkoja voi ostaa, mutta niitä voi myös lainata seurakunnista ja monissa suvuissa mekko kulkee lapselta toiselle. Katri Rinne kertoo, että vielä näkee esimerkiksi virkattuja kastemekkoja.

Mekon alkuperä on esimerkiksi isoisoäidin hunnusta tai hääpuvusta

Katri Rinne

– Niitä on sadan vuoden takaa, joihin helmaan on laitettu kastepäivät ja vauvan nimi.

Kastemekon valkoinen väri on myös taivaan väri. Kasteessa lapsen päähän tehdään vedellä ristinmerkki, kun taas kuoleman kohdalla arkun päälle merkki tehdään hiekalla. Rinne päivittelee sitä, että jopa satavuotiaat mekot ovat usein edelleen aivan valkoisia materiaalista riippumatta.

– Niitä on säilytetty silkkipaperiin käärittynä. Mekon alkuperä on esimerkiksi isoisoäidin hunnusta tai hääpuvusta.

Myös kastemaljoissa perinteitä

Jos kastemekot kulkevat suvussa, niin samoin tekevät myös kastemaljat. Katri Rinne toteaa, että yleisimmät suvussa kulkevat kastemaljat ovat kristallia tai tinaa.

– Löytyy myös salaattikulhoa ja kaikkea mahdollista. Pääasia, että vesi pysyy siinä. Ei siinä ole mitään merkitystä, että minkä näköinen lasimalja on.

Piti kättä viedä pitkään pään päälle, ettei tullut liian kylmää vettä.

Katri Rinne

Kastevesi voi olla tavallista hanavettä, mutta mielellään lämmitettyä. Vielä 1900-luvun alussa pojille lämmitettiin vesi, mutta tytöt saivat veden kylmän veden.

– Joskus minulla on ollut Jordanin virrasta tuotua vettä ja sitä on säilytetty jääkaapissa. Kun laitoin käteni siihen, se oli jääkylmää. Piti kättä viedä pitkään pään päälle, ettei tullut liian kylmää vettä.

Myös kasteveden poisheittoon liittyy tapoja. Yksi tapa on heittää vesi talon kivijalkaan onnea tuomaan. Toinen tapa on se, että kummit heittävät veden ulos ja näkevät kuinka pitkä elämä lapselle on tulossa.

Suomalainen kastemalja -näyttely on avoinna Turun Tuomiokirkossa 9.-29.3.2015.