1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaamos on kuusamolaiselle kummajainen – kotiseututeos muokkautuu luonnon keskellä

Meeri Koutaniemi ja Reetta Räty työstävät taideteosta ja julkaisua kotiseudustaan Kuusamosta. Parhaillaan kaksikon jututettavana on juurevia kuusamolaishahmoja.

kirjallisuus
Meeri Koutaniemi ja Reetta Räty
Ensio Karjalainen / Yle

– Kun kuusamolaista alkaa kuunnella, kertojalta löytyy väistämättä myös Kuusamon tarina; miten Kuusamo poltettiin, miten Kuusamo rakennettiin. Tästä on tulossa myös osittain historiateos, sanoo toimittaja Reetta Räty työn alla olevasta kotiseututeoksesta.

Reetta Räty ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi osallistuvat Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston Pohjavirta –hankkeeseen. Hankkeeseen on lähtenyt mukaan 12 eri tahoa kasaamaan mittavaa maakunnallista teoskokonaisuutta taiteen keinoin.

Räty ja Koutaniemi valmistelevat Kuusamo –aiheisen kotiseututeoksen, josta julkaistaan aikanaan Reetan tekstittämä ja Meerin valokuvaama painotuote. Tämän lisäksi Kuusamon kaupungin keskustaan, Neljäntien risteykseen nousee Meeri Koutaniemen montaasiteos.

Juurevaa tarinaa luontoihmisiltä

Kotiseututeostaan varten Koutaniemi ja Räty haastattelevat parhaillaan useita juurevia kuusamolaishahmoja. Kertojat oli helppo löytää.

– Ehdokkaita tarinoiden kertojiksi oli pitkä lista. Tässä pitää nyt pähkäillä, että miten aika riittäisi kuuntelemaan kaikkia tarjokkaita, Koutaniemi huokaisee.

– Ja kun kuusamolaisten kanssa ei pääse kolmessa tunnissa kuin vasta alkuun niin pitää palata vielä kertojan luo takaisin ja jatkaa juttua, Räty naurahtaa.

Luonto on aina läsnä

Kuusamolaisten kuva kotiseudustaan kumpuaa Koutaniemen ja Rädyn mukaan vahvasti luonnosta.

– Keskustelu pirtin pöydän ääressä ei riitä. Kuusamolaisen kanssa täytyy lähteä luontoon ja puhua siellä heidän luontosuhteestaan oikean ympäristön ja hajujen äärellä, Koutaniemi toteaa.

Reetta Räty on kokenut projektin edetessä niin ikään vahvana kuusamolaisten luontosuhteen.

Erityisen kiinnostavaa on ollut havaita, että kaamosta kuusamolaiset kuvailevat kummajaisena.

Reetta Räty

– Olen hieman yllättynytkin miten voimakkaana kuusamolaisilla luontosuhde nousee esille. Vaikka lähtökohtaisesti elämme metsässä, silti kuusamolaisten tarinoista nousee voimakkaana esille kalat, sienet, metsän henget, vuodenaikojen vaihtelu.

– Erityisen kiinnostavaa on ollut havaita, että kaamosta kuusamolaiset kuvailevat kummajaisena. Että mikä pimeys tai mikä kaamos, he kysyvät.

Pohjavirta –hanke kutsui keväällä 2014 alueella syntyneitä tai työskenteleviä taiteilijoita ideoimaan kotiseututeoksia. Ideoita hankkeeseen ilmoitettiin yli sata, joista siis kahdeksan näkee päivänvalon.

Ensimmäinen maakunnallinen teos valmistuu tänä keväänä. Tuulikellot –teoksen toteuttaa raahelaissyntyinen taiteilija Minna Jatkola.

Korjaus klo 11.45: Hankkeeseen osallistuu 8 taiteilijatahoa, ei 12, kuten aiemmin juttussa kerrottiin/ Ensio Karjalainen

Lue seuraavaksi