Nimismies odotti Tapani Kansaa tienvarressa keskellä yötä – "Tuli käsky vähän valvoa"

Tapani Kansan ura on rakentunut uskomattoman lauluäänen varaan. Äänensä lisäksi Kansa on tunnettu raskaasta kaasujalastaan. Laulajan veli Seppo Kansa joutui totuttelemaan keikkapaikkojen kulmilla odottelevaan virkavaltaan.

kulttuuri

Poliisi asettui useiden keikkapaikkojen lähistölle odottelemaan kiireistä Tapani Kansaa.

Laulajatähden veli Seppo Kansa työskenteli laulajatähden kanssa toistakymmentä vuotta. Kun Tapsan ajokortti oli kuivumassa, niin velipoika istui kuskin paikalle.

Ikimuistoisimpia hetkiä olivat kohtaamiset tuttujen poliisien kanssa.

– Opin tuntemaan, miten poliisi kyttää häntä. Kerrankin olimme Heituinlahden tanssipaikalla keikalla. Poliisit olivat vähän ennen keikkapaikkaa pitämässä tutkaa. Kun lähdimme yötanssien jälkeen pois puoli kolmen aikaan, niin poliisi oli taas tutkan kanssa vastassa.

Keikkaseurue otti kohtaamiset usein huumorilla.

– Ajoin normaalisti ja morjenstelin poliiseille. Sitten meidät pysäytettiin. Oli sen verran tuttu nimismies, että kysyin miksi hän oli joutunut sellaiseen aikaan tienvarteen. Nimismies sanoi, että tuli käsky vähän valvoa, Seppo Kansa muistelee.

Kaasujalka on keventynyt

Vuosien ja vuosikymmenten kuluessa laulajan kaasujalka on Seppo Kansan mukaan keventynyt.

– Kun jollekin määrätään päällystakki, niin sitä on pidettävä päällä. Tietyt asiat tietysti kevenevät, kun ikää tulee.

Tapani Kansan keikkamatkat ovat sujuneet Seppo Kansan mukaan tavallisesti rauhallisissa merkeissä. Juttukaan ei lennä samaan tapaan kuin keikkapaikan takahuoneessa tai hotellilla.

Puhuttavaa on auton sisällä yllättävän vähän.

– Yleensä kun ajellaan, niin Tapsa lukee, kuuntelee jotakin biisiä tai harjoittelee. Siinä on harvoin mitään keskusteltavaa. Kun mennään keikkapaikalle tai hotelliin, niin on enemmän juteltavaa. Automatkoilla levätään.

Tien päällä kiire on ollut etenkin ruuhkavuosina kova. Ylinopeuksista kirjoitetuissa jutuissa on laulajan lähipiirin näkökulmasta ollut myös liioittelua.

– Lehdet osaavat kyllä repiä lööppejä. Osa on tietysti totta, sitä ei voi kieltää.

Kiire ei paina enää päälle entiseen tapaan.