Lintubongaus sopii aloittelijallekin: "Kiikarit on hyvä hankkia, jos ei halua tihruttaa"

Lintubongarit kerääntyvät usein keväisin vastaanottamaan muuttolintuja kiikarit ja kaukoputket mukanaan. Vaikka lintujen tunnistaminen voi aluksi tuntua vaikealta, ei se lintuharrastajan mukaan sitä käytännössä ole.

Kotimaa
lintubongari
Päivi Meritähti / Yle

Lintuharrastaja Kimmo Nuotio on tarkkaillut lintuja koko ikänsä. Harrastus sai alkunsa yksittäisiin lintulajeihin tutustumisesta, mutta nykyään kiikarit seuraavat lähes huomaamatta jokaisen näkökenttään osuvan linnun liikkeitä.

– Tuntuu siltä, että mikään ei enää riitä. Aina löytyy joku uusi tuttavuus tai sitten linnuista löytyy uusia puolia, joihin voi perehtyä. Tämä on jatkuvaa oppimista, Nuotio toteaa.

Tietoa kertyy huomaamatta

Vaikka opittavaa riittää, on harrastus lähtökohtaisesti helppoa. Kimmo Nuotion mukaan lintulajit oppii tunnistamaan nopeasti, kun niitä näkee riittävän usein.

– Tietoa kertyy huomaamatta, kun yksi laji tulee tutuksi ja alkaa tarkkailla jo seuraavaa.

Äänet ja puvut tunnistuksen apuna

Kimmo Nuotion mukaan harrastus kannattaa aloittaa tutustumalla lintukirjoihin.

– Niistä näkee mitä lintuja mihinkin aikaan vuodesta voi nähdä, missä ne esimerkiksi ruokailevat ja miltä ne näyttävät eri puvuissaan. Näin keväällä ne ovat erityisen värikkäitä, joten tunnistaminen on helpompaa.

Tarkkakorvaisen kannattaa myös tutustua lintujen ääniin etukäteen vaikkapa netin välityksellä. Bongaaminen on helpompaa, kun voi korvakuulolla alkaa etsiä kiikaroinnilleen oikeaa suuntaa.

– Vähintäänkin kunnon kiikarit kannattaa hankkia, jos ei halua tihruttamalla etsiä lintuja. Kun harrastus vie mukanaan, niin sitten suosittelen jo kaukoputken käyttöä, Nuotio toteaa.