Paavi mafia-alueella: Lahjonnan ryvettämä yhteiskunta haisee

Paavi läksytti Napolin-vierailullaan poliitikkoja kyvyttömyydestä luoda nuorille työpaikkoja ja rikollisia häikäilemättömyydestä. Kuulijat hurrasivat paavin paheksuessa kehnoja työoloja ja pimeitä töitä.

Ulkomaat
Paavi Franciscus
Paavi Franciscus Santuario della Beata Vergine del Santo Rosario di Pompei -kirkon edustalla lauantaina 21. maaliskuuta.Cesare Abbate / EPA

Sadat tuhannet uskovaiset ottivat paavin vastaan lauantaina hänen vieraillessaan mafian runtelemalla seudulla Italian Napolissa. Paavi Franciscuksella oli tuomisinaan viestejä poliitikoille, rikollisille ja tulevaisuuden näkymiä vaille jääneille nuorille.

– Älkää antako varastaa toivoanne. Älkää antautuko helpon ja epärehellisen rahan houkutukseen. Se ei tuo mitään hyvää, teidän on vastustettava sitä voimakkaasti, Franciscus sanoi ja patisti napolilaisia nousemaan alueella toimivaa Camorra-rikollisjärjestöä vastaan.

Paavi paheksui jyrkästi lahjonnan vaikutuksia.

– Korruptio on likaista. Korruption turmelema yhteiskunta haisee. Se, joka antaa lahjonnan ottaa vallan itsestään ei ole kristitty, paavi opasti.

Uudistusmielinen ja köyhien ja vähäosaisten asemaa paavikaudellaan korostanut Franciscus aloitti vierailunsa tarkoituksella Napolin vaarallisimpana pidetystä Scampian kaupunginosasta.

Vähäosaista aluetta ovat raastaneet niin Camorran väkivalta ja kiristys kuin poliitikkojen jatkuvat laiminlyönnitkin. Pahamaineinen Scampia on tunnettu klaanien valtataisteluista ja siitä, kuinka nuoria houkutellaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Työttömyys on yli 57 prosenttia.

Paavi ilmaisi suuttumuksensa nuorten kehnoihin työoloihin pienellä palkalla pimeissä töissä. Paavin mukaan tämä oli hyväksikäyttöä ja orjuuttamista. Kuulijat vastasivat hurraamalla.

Mafialle taas kovistelua

Paavilla oli muutama sana myös rikollisille:

– Tehkää parannus. Rehelliseen elämään paluu on mahdollista. Napolissa äidit vuodattavat kyyneleitä, jotta tekisitte sen, paavi pyysi Napolin Piazza del Plebescito –aukiolla kokoontuneille seuraajilleen.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun paavi läksytti rikollispomoja ja mafian hännystelijöitä. Viime vuonna Etelä-Italian Calabriassa hän julisti sodan järjestäytyneelle rikollisuudelle ja heitti sikäläisen ’Ndrangheta-rikollisjärjestön mafiamiehet ulos kirkosta.

– Mafia on pahan palvontaa ja yhteisen hyvän halveksuntaa. Teidät kaikki on siksi erotettu kirkon yhteydestä, hän julisti tuolloin.

Puhe sai Vatikaanin turvamiehet pelkäämään mafian kostotoimia paavia vastaan. Turvatoimet Napolissa olivat erittäin tiukat.

Katolisella kirkolla Italiassa on ollut järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä pimeä puolensa. Kirkonmiehiä on osallistuneet rikollisten hulppeisiin hautajaisiin. Mafiosot taas ovat mieluusti esiintyneet katolisina hyväntekijöinä tekemällä avustustyötä ja hankkimalla tukijoita vähäosaisten parissa julkisen vallan ollessa sosiaalisten erojen lievittämisessä toimeton.

Paavi viihtyi lauantaisella vierailullaan myös puolitoista tuntia Napolin täpötäydessä Poggiorealen vankilassa ja lounasti vankien kanssa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP