Naimisiin naapurimaassa kello yhdeksän maanantaiaamuna – Libanonissa avioliitto onnistuu vain kirkoissa ja moskeijoissa

Libanonissa avioituminen on mahdollista vain ja ainoastaan uskonnollisten instituutioiden kautta. Sen vuoksi esimerkiksi avioliitot eri uskontokuntiin kuuluvien välillä eivät onnistu, ellei pariskunta matkusta ulkomaille.

Ulkomaat
Libanonissa asuva Rola al-Masri esittelee avioliittotodistustaan Nikosiasta Kyprokselta.
Libanonissa asuva Rola al-Masri esittelee avioliittotodistustaan Nikosiasta Kyprokselta.Marika Kataja-Lian / Yle

Libanonissa asuva Rola al-Masri meni naimisiin toukokuussa 2011. Häät olivat kuitenkin kovin erilaiset kuin mihin Lähi-idässä on yleensä totuttu. Hänet vihittiin naapurimaa Kyproksessa.

– Se oli seikkailu kerrassaan. Menimme naimisiin maanantaiaamuna kello yhdeksän yllämme ranta-asut, ja sitten vain jatkoimme juhlia rannalla. Kukaan perheestämme ei pystynyt lähtemään mukaan, joten siellä oli vain me, tuomari ja kaksi todistajaa Nikosian kunnanvirastosta.

Erikoiseen vihkimiseen syynä oli se, että Rola al-Masri halusi ehdottomasti solmia siviiliavioliiton. Siviiliavioliitto ei ole Libanonin lain mukaan mahdollinen, vaan avioituminen onnistuu ainoastaan 15 uskonnollisen yhteisön kautta.

Lain puutteen vuoksi esimerkiksi avioliitot eri uskontokuntiin kuuluvien välillä eivät onnistu, ellei pariskunta matkusta ulkomaille. Ulkomailla solmitun siviililiiton saa kuitenkin rekisteröidä. Monet libanonilaiset matkustavatkin sen vuoksi Kyprokselle, Turkkiin tai Eurooppaan siviilivihkimisen saadakseen.

– Libanonin perustuslaki antaa jokaiselle uskontokunnalle oikeuden määrätä muutamista asioista. Avioliitto on yksi niistä, selventää Libanonin hallituksen tasa-arvoasioita ajavan komitean pääsihteeri, lakimies Fady Karam.

Laki ei ole sama kaikille

Avioliitoista, avioeroista ja esimerkiksi perimyksestä päätetään uskonnollisissa tuomioistuimissa. Laki ei ole Libanonissa tästä syystä samanlainen kaikille ihmisille. Karam antaa esimerkkejä:

– Islamilaisen lain mukaan tyttö perii vain puolet siitä, mitä poika. Samaan aikaan kristityn lain mukaan he ovat keskenään tasa-arvoisia perimyksessä. Muslimit ja kristityt eivät myöskään voi periä toisiaan lain mukaan. Taustalla on se, että kristityt eivät halua luovuttaa maitaan muslimeille.

Lisäksi myös avioeron saaminen on erilaista. Karam selventää, että muslimeille avioero on helppo. Kristityillä se riippuu kirkkokunnasta: ortodokseille se on helpompaa kuin maroniittikatolisille.

Laissa on kuitenkin porsaanreikä: ne, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan, saavat periaatteessa solmia siviiliavioliiton. Tämän nojalla muutama pariskunta pystyi joitain vuosia sitten rekisteröimään siviiliavioliiton. Asia kuitenkin muuttui, kun sisäministeri vaihtui. Hän ei enää hyväksynyt siviiliavioliittoja poliittisista syistä.

– Ironista kyllä, juuri saman sisäministerin oma tytär on solminut siviiliavioliiton Ranskassa, paljastaa Karam.

Kaiken taustalla on suuri poliittinen vääntö. Yhteisö ja perustuslaki perustuu Libanonissa uskontokuntajakoon. Uskonnolliset johtajat ovat erittäin vaikutusvaltaisia Libanonissa, eivätkä he halua luopua vallastaan. He pystyvät manipuloimaan poliitikkoja.

– Patriarkka ja sheikh [muslimien uskonnollinen johtaja] ovat niin voimakkaita, että he pystyvät vaikuttamaan politiikkaan, Karam sanoo.

– Kyseessä on taistelu vallasta ja rahasta. Ymmärräthän, kyse on aina rahasta ja vallasta. Nyt heillä on valtaa. Eivät he hyväksy sitä, että se annettaisiin siviilioikeuksille, hän jatkaa.

Siviililiitto tuo turvaa

Rola al-Masrin siviililiitossa ei kuitenkaan ollut kyse siitä, että puolisot olisivat kuuluneet eri uskontokuntaan. Kyse oli tärkeästä kansalaisoikeudesta, jonka vuoksi pariskunta oli valmis taistelemaan.

– Libanonissa asuvana naisena siviiliavioliitto tuo minulle suuremman turvallisuudentunteen. Oikeuteni ovat oikeiden tuomareiden käsissä, eivät uskonnollisten johtajien tai uskonnolllisten oikeusistuimien, jotka eivät osaa käsitellä henkilökohtaisia asioita, al-Masri sanoo.

Rola al-Masrin ja hänen aviomiehensä solmimasta siviiliavioliitosta kirjoitettiin Libanonissa paikallisessa lehdessä.
Rola al-Masrin ja hänen aviomiehensä solmimasta siviiliavioliitosta kirjoitettiin Libanonissa paikallisessa lehdessä. Lehden kuva on vihkitilanteesta, sen virallisempaa hääkuvaa perinteitä välttävä pariskunta ei ole otattanut.Marika Kataja-Lian / Yle

– Emme voi ainoastaan puhua kauniita sanoja tasa-arvosta, vaan meidän täytyy myös toimia sen mukaisesti. Se on jotain, johon me uskomme ja jota meidän täytyy myös noudattaa. En koskaan ajatellut hetkeäkään, etten olisi voinut tehdä jotain, johon uskon, ainoastaan joidenkin perinteiden tai ajatusmaailman tai joidenkin patriarkaalisten uskomusten vuoksi.

Äiti piti mykkäkoulua viikkokausia

Al-Masrin mukaan Lähi-idässä yllättäen juuri naiset pitävät yllä patriarkaalisia asenteita kulttuurissa.

– Yksi heistä oli valitettavasti äitini.

Äidin vakuuttamisessa oli kova työ. Rola al-Masri riiteli asiasta äitinsä kanssa pitkään ja hartaasti.

– Äitini ajatteli, että siviiliavioliitto on samanarvoinen kuin jossain käytössä olevat tilapäisavioliitot, kahden ihmisen välinen sopimus, jossa solmitaan avioliitto muutamaksi päiväksi. Niitä solmitaan varsinkin uskonnollisissa maissa seksisuhteisiin.

– Minulla oli kova urakka selittää äidilleni, mistä oli kysymys, että siviiliavioliitto on aivan saman arvoinen kuin uskonnollisestikin solmittu. Kerroin hänelle asiasta jo vuosia aikaisemmin, riitelimme jo etukäteen asiasta. Välillä emme puhuneet sen vuoksi toisillemme viikkokausiin!