Intiassa kokeissa lunttaamisen uusi ennätys - 300 pidätettiin - vanhemmat kiipeilivät ikkunoihin ojentamaan lunttilappuja

Biharin osavaltiossa luntattin urakalla koulun päättäkokeissa. Suurin osa pidätetyistä on kokeisiin osallistuneiden oppilaiden vanhempia, jotka toimittivat kiipeilemällä lunttilappuja luokkahuoneisiin. Paineet päättökokeissa menetymiseen ovat Intiassa kovat.

Ulkomaat
oppilaita kiipeilee koulun seinällä
BBC

Noin 300 ihmistä on pidätetty Intiassa Biharin osavaltiossa lunttaamisavun antamisesta oppilaille koulun päättökokeissa.

Kulovalkean tavoin levinneissä kuvissa näkyy, kuinka oppilaiden vanhemmat ja ystävät kiipesivät koulurakennuksen ikkunoille ojentamaan lunttilappuja kokeissa kärvistelleille. Pidätetyistä suurin osa on oppilaiden vanhempia.

Laajamittaisen lunttaamisen ja siitä kiinni jäämisen seurauksena ainakin 750 oppilasta hylättiin kokeissa.

Pelkästään Biharin osavaltiossa 1,4 miljoonaa oppilasta osallistuu päättökokeisiin, joiden tuloksilla on ratkaiseva merkitys jatko-opintojen ja tulevan työuran kannalta.

Oppilaiden nähtiin kopioivan vastauksia lunttilapuista ja myös lahjuksia yritettiin maksaa, jotta valvojat olisivat katsoneet toiseen suuntaan.

Intiassa luntataan paljon

Biharin osavaltion viranomaisille lunttaamisskandaali on ollut kiusallinen asia.

Osavaltion pääministeri Nitish Kumar on tuominnut lunttaamisen, mutta sanonut, etteivät hätkähdyttävät kuvat kerro kaikkea tapauksesta.

Opetusministeri PK Shahi puolestaan varoittaa vanhempia siitä, että lunttaamisessa avustaminen on pitkässä juoksussa haitallista nuorille.

– Lapset eivät opi koulussa, jos heitä autetaan huijaamaan. Hallitus pystyy järjestämää reilut kokeet vain yhteistyössä vanhempien ja lasten kanssa.

PK Shahi jatkoi synkkää laskelmaa lunttaamisen laajuudesta BBC (siirryt toiseen palveluun):lle:

– Jos yhtä oppilasta avustaa 3-4 ihmistä, se tarkoittaa että osavaltiossamme lunttaamiseen osallistuu 6-7 miljoonaa ihmistä. Onko pelkästään hallinnon vastuulla ratkaista tämä ongelma rehellisten kokeiden järjestämiseksi, ministeri valitteli.

Lunttaaminen on Intiassa yleistä, mutta Biharin tapaus on räikeydessään ennenkuulumaton.