Euroopan äärioikeisto Pietarissa: tukea Putinin Ukraina-politiikalle

Eurooppalaiset äärioikeistolaiset ovat haukkuneet lännen Venäjän vastaisia pakotteita. Pietarissa koolla olevat äärioikeistolaiset ovat myös kehuneet presidentti Vladimir Putinin toimintaa Ukrainan kriisissä.

Ulkomaat
Saksan äärioikeistolaisen NDP-puolueen Udo Voigt.
Saksan äärioikeistolaisen NDP-puolueen Udo Voigt Pietarissa sunnuntaina 22. maaliskuuta.Anatoly Maltsev / EPA

Vaikka Venäjä on perustellut toimiaan Ukrainassa sillä, että maassa ovat vallassa fasistiset voimat, ei Kremlillä ole mitään vaikeuksia solmia yhä tiiviimpiä suhteita eurooppalaiseen äärioikeistoon. Tästä tuoreimpana osoituksena on Pietarissa viikonloppuna järjestetty eurooppalaisten äärioikeistolaisten ja Putinia tukevien Venäjän kansallismielisten tapaaminen.

Kokouksessa Saksan äärioikeistolaisen NDP-puolueen Udo Voigt, joka istuu Euroopan parlamentissa, soimasi EU:n pakotepolitiikkaa.

– On käsittämätöntä, miten kärsivällisesti Venäjä ja presidentti Putin ovat suhtautuneet Naton aggressiiviseen politiikkaan, Voigt sanoi.

Kokouksen järjestäjien mukaan tavoitteena on vahvistaa Euroopan äärioikeistolaisten ryhmien yhteyksiä ja muotoilla yhteisiä suuntaviivoja. Britannian äärioikeistolaisen BNP-puolueen entinen johtaja Nick Griffin piti kokousta tärkeänä keinona liberalismin ja modernismin vastaisessa taistelussa.

– Venäjällä kyse on traditioista ja kristinuskosta. On tärkeää, että perinteiden vaalijat Venäjältä, Euroopasta ja Amerikasta ovat koolla ja pystyvät yhdessä kertomaan ajatuksistaan tehokkaammin suurelle yleisölle, Griffin painotti.

Griffinin ja Voigtin lisäksi Pietarin foorumiin osallistui Italian äärioikeistolaisen Forza Nuova-puolueen johtaja sekä useita Kreikan natsipuolue Kultaisen aamunkoiton jäseniä.

Venäjän liberaali oppositio on tuominnut Pietarin kokouksen järjestämisen. Kokouspaikan ulkopuolella osoitettiin mieltä natseja vastaan.

– On järkyttävää, että Venäjä on toivottanut tervetulleeksi Hitlerin ja Mussolinin perilliset, mielenosoittaja Natalia Gerasimova sanoi.

Lähteet: Afp, Ap

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus