1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Sinipuna tiensä päässä

Vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana kummankin puolueen kannatus on muuten romahtanut niin alas, että Timo Soinin pilkkaamien takiaispuolueiden kannatusluvut eivät ole kaukana, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Kimmo Henriksson.

politiikka
Pääministeri Alexander Stubb ja  valtiovarainministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa 12.  marraskuuta 2014.
Markku Ulander / Lehtikuva

Viimeistään viikonlopun aikana on käynyt selväksi, etti kokoomusta ja sosiaalidemokraatteja vähään aikaan nähdä samassa hallituksessa. Sinipunakokeiluille on tähän mennessä kertynyt ikää 28 vuotta.

Demarien Antti Rinne sanoi lauantain Ykkösaamussa aivan suoraan, etteivät demarit lähde hallitusyhteistyöhön Alexander Stubbin kokoomuksen kanssa. Stubb oli eilisellä Pääministeri haastattelutunnilla varovaisempi, mutta vaatimus virkamiesten esittämien kuuden miljardin säästöjen toteuttamisesta ensi vaalikauden aikana ei sekään helpottanut yhteistyötä. Rinne pitää aikataulua liian tiukkana ja jakaisi säästöt useammalle vuodelle. Samaa mieltä ovat muuten perussuomalaisten Timo Soini ja keskustan Juha Sipilä.

Sinipunayhteistyö alkoi vuonna 1987 keskustan Paavo Väyrysestä tarpeekseen saaneiden sosiaalidemokraattien aloitteesta. Presidentti Mauno Koiviston avustuksella he löysivät kokoomuspääministeri Harri Holkerin Suomen pankista. Hallitusyhteistyö sujui niin hyvin, että demariveteraani Pertti Paasio vielä viikonlopun aikana kaipasi niitä aikoja, jolloin sovitusta pidettiin kiinni.

Toinen asia on sitten, oliko suuren laman laman noudatettu talouspolitiikka oikeaa. Holkerin hallitus jopa revalvoi markan eli nosti sen arvoa muihin valuuttoihin verrattuna. Julkisessa keskustelussa on väitetty, että hallitus oli jopa nykyhallitusta huonompi. Kataisen-Stubbin hallituksen lähtökohdatkaan eivät olleet kovin lupaavia.

Sinipuna toimi kiinteimmin Paavo Lipposen kahden hallituksen aikana vuosituhannen vaihteessa - yhteistyötä helpotti tietysti myös talouskasvu.

Vaikka nykyhallitus aloitti kuuden puolueen eripuraisena joukkona, suurimmat kiistat on koko ajan käyty kokoomuksen ja demarien kesken. Nyt kiistely on niin avointa, että yhteinen hallitustaival voidaan unohtaa.

Vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana kummankin puolueen kannatus on muuten romahtanut niin alas, että Timo Soinin pilkkaamien takiaispuolueiden kannatusluvut eivät ole kaukana.

Kimmo Henriksson

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja

Lue seuraavaksi