1. yle.fi
  2. Uutiset

Haglund amerikkalaisella lentotukialuksella: Vierailu ei liity Nato-keskusteluun

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei halua yhdistää vierailuaan amerikkalaisella lentotukialuksella Suomen Nato-keskusteluun. Hänen mukaansa vierailu on luonnollinen osa sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, joka on syventynyt viime vuosina.

Ulkomaat
Carl Haglund amerikkalaisen lentotukialuksen kannella.
Antti Kuronen / Yle

Harvemmin on suomalainen puolustusministeri laskeutunut yhdysvaltalaisen lentotukialuksen kannelle. USS Theodore Roosevelt on yksi Nimitz-luokan lentotukialuksista. Sitä suurempia sota-aluksia maailmasta ei löydy.

Puolustusministeri saapui kuljetuskoneella Englannin kanaalissa olevaan alukseen. Seurueessa olivat mukana puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) sekä armeijan edustajia. Myös Ruotsin ja Brittien puolustusministerit osallistuivat vierailuun.

Vaalien alla tapahtuva harvinainen vierailu ei puolustusministerin mukaan kytkeydy Nato-keskusteluun kotimaassa, vaan on osa puolustusyhteistyötä.

– En usko, että amerikkalaiset ovat halunneet osallistua Suomen Nato-keskusteluun kutsumalla minut tänne. Jos Nato-keskustelua ovat halunneet vauhdittaa, niin siinä tapauksessa he ovat ehkä kutsuneet teidät toimittajat paikalle, sanoi Haglund.

USA:n laivaston Euroopan komentaja Mark Ferguson kommentoi laivalla, että USA haluaa näyttää sotilaallisen valmiutensa, Nato-jäsenyydestä päättäminen on täysin suomalaisten käsissä.

Puolustusministerin mukaan sotilasyhteistyö on tiivistä etenkin ilma- ja maavoimissa, koska Suomella on Hornet-hävittäjiä. Myös lentotukialuksella on kymmeniä Hornet-hävittäjiä.

– Kyllähän lentotukialus on varsin vaikuttava laitos. Tuhannet henkilöt tekevät yhteistyötä, hävittäjät nousevat ja laskeutuvat onhan se aikamoinen operaatio pyörittää tätä, kommentoi Haglund.

Haglundin mukaan myös laivastoyhteistyötä tehdään muun muassa harjoitusten muodossa. Paljon tiiviimpää yhteistyö on ilmavoimissa.

– Ylipäätään Suomi rakentaa turvallisuuttaan tänä päivänä yhteistyön kautta kumppanien kanssa.

USS Theodore Roosevelt on Euroopassa tukemassa Nato-maita. Se on myös selkeä signaali Venäjälle Yhdysvaltojen merivoimien kyvystä.

Euroopan-vierailun jälkeen lentotukialus suuntaa Lähi-Itään, jossa sen hävittäjät ryhtyvät pommittamaan terrorijärjestö Isisiä Syyriassa ja Irakissa. Tällä hetkellä sisaralus USS Carl Vinson hoitaa Isis-operaatiota, mutta Theodore Roosevelt korvaa sen lähiaikoina.

Antti Kuronen, USS Theodore Roosevelt
Yle Uutiset

KORJ 20.45 puolustusvaliokunnan puheenjohtaja on Jussi Niinistö (ps.) ei Ville Niinistö (vihr.)

Lue seuraavaksi