Miljönääri Wahlroosin neuvo tulevalle hallitukselle: Keventäkää työn verotusta

Björn Wahlroos purkaisi kannustinloukkuja työtulovähennystä nostamalla. Yritysten ja pääomatulojen veronalennus taas houkuttelisi sijoituksia ja loisi työpaikkoja.

politiikka
Sampo Oyj:n puheenjohtaja Björn Wahlroos
Björn WahlroosRoni Rekomaa / Lehtikuva

Miljönääri ja talousvaikuttaja Björn Wahlroos kehottaa seuraavaa hallitusta keventämään ensimmäisenä toimenaan työn verotusta.

– Meidän täytyy saada suomalainen työ halvemmaksi. Kun se ei tule työmarkkinoilla halvemmaksi, niin se täytyy tehdä verotuksella halvemmaksi. Samalla pitää synnyttää kannustimia tehdä työtä. Meidän täytyy saada tänne myös sijoituksia, mikä edellyttää sitä, että yrityksiä ja pääomatuloja pitää verottaa keveämmin kuin tänään.

Ylen Arto Nyberg-ohjelmassa vieraillut Wahlroos kasvattaisi työtulovähennystä ja poistaisi samalla kannustinloukkuja.

– Silloin ihminen, joka tulee takaisin duuniin oltuaan työtön saisi sen palkkansa lähes puhtaana käteen, kun työtulovähennys olisi sen verran iso. Silloin kannattaa lähteä takaisin töihin. Kannattaa jättää se kaljatuoppi tiskille, ja lähteä katsomaan vähän tylsempääkin duunia ainakin hetkeksi.

Wahlroos nosti kannustinloukuista esimerkiksi asumistuen; jos työtön menee töihin, hän menettää sen ja samalla asunnon.

Sammon ja Nordean hallitusten puheenjohtaja nokitti julkisen talouden sopeutustarpeen ensi vaalikaudella 7 miljardiin euroon. Valtiovarainministeriö esitti tällä viikolla kuutta miljardia ja puolueet ovat puhuneet 2–5 miljardin euron sopeutuksesta valtion ja kuntien talouteen.

– Leikkaaminen ei ole tärkeintä. Tärkeintä on, että tähän maahan synnytetään investointeja houkutteleva ilmapiiri, ja sitä kautta saadaan työpaikkoja. Se tulee vain veroja alentamalla. Tärkeintä on, että luomme jonkinlaisen tulevaisuuden. Oletko viime aikoina kuullut, että kukaan Suomessa panisi rahaa likoon Suomen puolesta?, tivasi Wahlroos Nybergiltä.

Wahlroos myös paljasti paljonko kirjojen siirtäminen Ruotsiin säästää perintöveroja hänen lapsiltaan. Nyberg kysyi, onko 100 miljoonaa euroa oikea kokoluokka?

– Eiköhän se suunnilleen oikea ole, myönsi Wahlroos.