Säästötoimia vastustava Podemos menestyi Andalusian vaaleissa

Ovensuukyselyn perusteella Podemos oli nousemassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Andalusian aluevaaleja on tarkkailtu Espanjassa silmä kovana, koska niissä mitataan kahden uuden tulokaspuolueen Podemosin ja Ciudadanosin kannatus.

Ulkomaat
Sosialistipuoluetta edustava autonomiahallituksen pääministeri Susana Diaz äänestämässä Sevillassa, Espanjassa sunnuntaina 22. maaliskuuta.
Sosialistipuoluetta edustava autonomiahallituksen pääministeri Susana Diaz äänestämässä Sevillassa, Espanjassa sunnuntaina 22. maaliskuuta.Julio Mungz / EPA

Espanjan politiikassa kovassa nousussa oleva uusi vasemmistolainen Podemos-puolue raivasi itselleen tilaa Etelä-Espanjan Andalusiassa ja oli nousemassa kolmanneksi sunnuntaina järjestetyissä aluevaaleissa.

Mihinkään varsinaiseen järistykseen se ei kuitenkaan yltänyt. Vanhat valtapuolueet sosialistit ja konservatiivinen kansanpuolue olivat ovensuukyselyiden ja alustavan ääntenlaskennan mukaan saamassa selvästi Podemosia enemmän ääniä.

Kun äänistä oli laskettu sunnuntai-iltana 70 prosenttia, sosialistit näyttivät saavan 50 paikkaa 109-paikkaiseen alueparlamenttiin, kertoi espanjalainen El País -lehti. Espanjaa johtava Mariano Rajoyn keskustaoikeistolainen kansanpuolue PP puolestaan oli kakkossijalla 32 paikalla. Podemos oli saamassa 15 paikkaa ja Ciudadanos kahdeksan.

Väkirikkaan Andalusian aluevaaleja on tarkkailtu Espanjassa silmä kovana, koska niissä mitataan ensi kertaa kahden uuden tulokaspuolueen Podemosin ja Ciudadanosin kannatus.

Tuloksen on tulkittu antavan osviittaa Espanjassa syksyllä järjestettäviin parlamenttivaaleihin, joissa valtaeliittiä arvostelevien uusien puolueiden on ennakoitu sekoittavan pakkaa rajusti.

Espanjaa sotilasvallan päättymisen jälkeen vuorotellen johtaneiden pääpuolueiden sosialistien ja kansanpuolueen valta-asemaa on pidetty uhattuna.

Andalusia pysyy sosialistien hyppysissä

Andalusialaisen Canal Sur –televisiokanavan sunnuntai-iltana julkaiseman ovensuukyselyn perusteella sosialistit näyttivät kuitenkin pitävän pintansa ylivoimaisesti Andalusian johdossa. Tulos näytti vahvistuvan ääntenlaskennan edetessä.

Andalusia on sosialistien vanha valtalinnake. Puolue on johtanut aluetta vuodesta 1982. Viime vuosina laajat väärinkäytösskandaalit ovat ryvettäneet puoluetta, mutta suuret äänestäjäjoukot näyttävät silti pysyneen sille uskollisina.

Espanjan talous on kääntynyt varovaiseen kasvuun, mutta talouskriisin ja suurtyöttömyyden koettelemien miljoonien espanjalaisten arki ei monien mielestä ole juurikaan helpottunut. Andalusian vaalikampanjassa uudet puolueet arvostelivat vanhoja valtapuolueita epäonnistumisesta köyhyyden ja eriarvoisuuden lievittämisessä. Andalusian työttömyysaste on Espanjan korkein, yhä yli 34 prosenttia.

Valtaeliittiä, ankaria säästötoimia ja korruptioskandaaleja arvosteleva, vasta viime vuonna perustettu Podemos on kiitänyt Espanjan mielipidekyselyissä viime kuukausina.

Podemos toivoo onnistuvansa keikauttamaan Espanjan valta-asetelmia samaan tapaan kuin Kreikassa tammikuussa valtaan noussut vasemmistolainen Syriza-puolue.

Ciudadanos puolestaan on alkujaan Kataloniassa itsenäisyysliikettä vastaan perustettu maltillisempi keskustaoikeistolainen puolue. Se ottaa nyt ensi askeleita kansallisissa vaaleissa koko Espanjan alueella. Ciudadanos oli jäämässä Andalusiassa neljänneksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP