EU:n Mogherini matkustaa Kuubaan neuvotteluihin

Neuvottelut tähtäävät suhteiden normalisointiin EU:n ja Kuuban välillä.

Ulkomaat
Federica Mogherin.
EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini.Michael Reynolds / EPA

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini matkustaa maanantaina Kuubaan vauhdittaakseen varovaisia keskusteluja suhteiden normalisoimiseksi kommunistisen saarivaltion kanssa.

Kuuba ja länsivallat ovat lähentyneet viime kuukausina, kun Yhdysvallat yllättäen ilmoitti pyrkivänsä solmimaan uudelleen diplomaattiset suhteet Kuuban kanssa.

Mogherini tapaa Kuuban ulkoministerin Bruno Rodriguezin kaksipäiväisellä vierailullaan, joka "tulee kriittiseen aikaan" osapuolten välisten neuvottelujen kannalta, Mogherinin edustustosta kerrottiin.

EU seurannut tarkkaan Kuuban kehityskulkuja

Maaliskuun alussa EU ja Kuuba pitivät kolmannet neuvottelunsa, joiden aiheina olivat muun muassa ihmisoikeuskysymykset. EU:n neuvottelija Christian Leffler paljasti, että keskusteluissa oli havaittavissa tulkinnallisia eroavaisuuksia. Havannasta puolestaan vedottiin Euroopan unioniin, ettei Kuuban sisäisiin asioihin puututtaisi.

Kuubalainen politiikan tutkija Eduardo Perera kertoi uutistoimisto AFP:lle, että maaliskuun neuvottelut heijastelivat näkemyseroja, jotka tekevät ihmisoikeuskysymyksistä keskustelun vaikeaksi.

Maaliskuun alun neuvottelut olivat ensimmäiset EU:n ja Kuuban välillä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Kuuba ilmaisivat yllättäen joulukuussa pyrkivänsä palauttamaan diplomaattiset suhteet välilleen.

Mogherinin mukaan EU on seurannut tarkkaan Kuuban sisäistä sekä kansainvälisten suhteiden kehittymistä. Ne vaikuttavat alueen dynamiikkaan ja tarjoavat uusia mahdollisuuksia kaikille, hän sanoo.

Hän tapaa ulkoministeri Rodriguezin lisäksi muun muassa Havannan arkkipiispan, kardinaali Jaime Ortegan sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Tapaamista presidentti Raul Castron kanssa ei ole ilmoitettu.

EU aloitti suhteiden normalisointiprosessin Kuuban kanssa viime vuonna. EU myös ylisti joulukuussa Yhdysvaltain ja Kuuban ilmoitusta suhteiden uudelleensolmimisesta kutsuen sitä historialliseksi käännekohdaksi.

Lähteet: AFP