1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan äärioikeisto sai taas historiallisen äänisaaliin

Ranskan aluevaalit vahvistavat maan oikeistopuolueiden asemaa. Ex-presidentti Nicolas Sarkozyn johtama oikeistolainen UMP-puolue keräsi vaalien ensimmäisellä kierroksella suurimman äänisaaliin. Historiansa parhaan tuloksen teki myös toiseksi tullut äärioikeistolainen Kansallinen rintama.

Kansallisen rintaman Marine Le Pen pitämässä puhetta sen jälkeen, kun kuuli puolueensa äänisaaliista. Kuva: Epa / Yoan Valat

Koillis-Ranskassa Picardien alueella sijaitsevassa Haramont’n pikkukunnassa äänestettiin sunnuntaina yleisesti äärioikeistoa. Kirjanpitäjänä työskentelevä 37-vuotias Ophélie Magdelaine kertoi monen tuttunsa äänestäneen nyt ensimmäistä kertaa Marine Le Penin Kansallista rintamaa. 

– Kaikki heistä ovat olleet vasemmiston uskollisia kannattajia, Magdelaine sanoo.

Äärioikeiston ehdokkaat keräsivät alueella lähes 50 prosenttia äänistä. Se tarkoittaa, että ensi Kansallisen rintama etenee paikallisen mittelön toiselle kierrokselle – saaden vastaansa UMP-puolueen ehdokasparin.

Ophélie Magdelaine Kuva: Yle / Annastiina Heikkilä

Haramont’n poliittisesti sitoutumaton kunnanjohtaja on äärioikeiston suosiosta ihmeissään.

– Monet paikkakuntalaiset ovat hyvin ärtyneitä ja haluavat muutosta. Mutta en silti ihan ymmärrä Kansallisen rintaman äänestämistä. Eihän täällä edes asu yhtään maahanmuuttajaa, jota vastustaa, Gérard Bouchonville toteaa.

Sarkozy otti ison voiton puoluejohtajana

Ranskan äärioikeisto teki näissä aluevaaleissa historiansa parhaan tuloksen. Puolue sai noin 26 prosenttia kaikista ensimmäisen kierroksen äänistä, mikä on hieman enemmän kuin esimerkiksi kevään eurovaaleissa.

Mielipidetiedustelujen ennustamaa ykkössijaa puolue ei kuitenkaan saavuttanut. Saattaakin olla, että Kansallisen rintaman kannatus on nyt saavuttanut jonkinlaisen lakipisteen.

Baptiste Blanchet Kuva: Yle / Annastiina Heikkilä

Haramont’ssa asuva puolueen nuori kannattaja kertoo jättäneensä melkein äänestämättä, sillä ei ole puolueen tavoitteista enää täysin varma.

– Tuntuu, ettei Kansallinen rintama enää edusta sellaista vastavoimaa kuin aiemmin. He ovat ruvenneet politikoimaan: Lupaavat radikaalia muutosta, mutta vain päästäkseen valtaan, Baptiste Blanchet pohtii.

Vaalien suurinta voittoa juhlikin keskustaoikeistolainen UMP-puolue, joka sai kaikista äänistä noin 30 prosenttia. Kyseessä on samalla henkilökohtainen voitto puolueen puheenjohtajaksi loppuvuonna valitulle entiselle presidentille Nicolas Sarkozylle. 

Suurin tappio nämäkin vaalit olivat puolestaan hallitsevalle sosialistipuolueelle. Se sai äänistä noin 20 prosenttia ja jäi siis selvästi niin oikeiston kuin äärioikeistonkin taakse.