1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunki kielsi pajunoksien keräämisen: "Oksien katkominen voi riistäytyä ihan käsistä"

Pääsiäisenä moni haluaa kerätä pajunoksia ja niistä pilkistäviä pajunkissoja virpomis- ja koristelutarkoituksiin. Jokamiehenoikeuksien mukaan elävästä puusta tai pensaasta ei kuitenkaan saa katkoa oksia ilman maanomistajan lupaa.

Kotimaan uutiset
sammonlahden ranta lappeenrannassa
Klaudia Käkelä / Yle

Lappeenrannan kaupungin metsien pajuista ei saa katkoa oksia edes pääsiäisen kunniaksi. Silkkiset pajunkissat on jätettävä rauhaan, sillä jokamiehenoikeudet eivät salli elävien oksien katkomista. Mikäli pajunkissoja haluaa Lappeenrannan luonnosta poimia, on siihen kysyttävä erikseen yksityisen maanomistajan lupa.

Pajuhan kasvaa aina innokkaammin kun sitä leikkaa.

Erika Luhtanen

– Kaikki niitä kyllä ottaa, mutta lupaa siihen en voi antaa. Oksien katkominen voi riistäytyä ihan käsistä, jos niitä poimitaan vaikkapa myyntitarkoitukseen, kommentoi Lappeenrannan kaupungin metsätalouspäällikkö Risto Laukas.

Tulevana viikonloppuna vietetään palmusunnuntaita, johon liittyy perinteisesti virpominen. Imatralla pääsiäisnoitien työsarka on lappeenrantalaisia kollegoita helpompi, sillä Imatran kaupungin vihersuunnittelija Erika Luhtanen antaa siunauksensa pajunoksien keräämiselle.

– Pajuhan kasvaa aina innokkaammin kun sitä leikkaa. Esimerkiksi ojanpenkoilta saa poimia pajunoksia kohtuudella, kun ottaa toisen sieltä, toisen täältä, Luhtanen kertoo.

Lue seuraavaksi