Sääsuojat yleistyvät rakennustyömailla – "Kosteusongelmat johtuvat usein asenteista"

Huoli kosteusvaurioista sekä työolosuhteiden ja -turvallisuuden parantaminen ovat lisänneet sääsuojien käyttöä. Niihin liittyvä asennekasvatus aloitetaan nykyään jo opiskeluaikana.

Kotimaa
Kuvassa sääsuoja.
Ville Hassinen / Yle

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan ammattiopisto on ottanut asiakseen kouluttaa tulevaisuuden rakentajia sääsuojien käyttöön. Sellainen on noussut opiston vastapäätä olevalle paritalotyömaalle. Sääsuojien painottaminen opetuksessa on suurelta osin asennekasvatusta.

– Kosteusongelmat johtuvat usein nimenomaan asenteista, kun ei välitetä eikä asioita hoideta kunnolla. Meidän oppilaat ovat ottaneet suojat tyytyväisinä vastaan, toteaa rakennusalan lehtori Jorma Latvala.

Rakennusaika lyhenee erityisesti talvella, kun lumitöitä ei tarvitse tehdä puolta päivää.

Jorma Latvala, lehtori

Hän uskoo sääsuojien käytön yleistyvän tulevaisuudessa. Keskeisenä syynä on kosteusvaurioiden kitkeminen: suojien ansiosta esimerkiksi seinärakenteet ja rakennusmateriaalit eivät kastu.

– Lisäksi työmaalle saadaan kunnolliset olosuhteet, joissa työntekijöiden ei tarvitse olla sateessa ja tuulessa. Rakennusaikakin lyhenee erityisesti talvella, kun lumitöitä ei tarvitse tehdä puolta päivää.

Latvalan mukaan sääsuojat kasvattavat rakennuskustannuksia noin 2–3 prosenttia.