1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Multitasking pois auton ratista – naisille suunnattu autoiluopas pelaa huumorilla

Kilpa-autoilija Emma Kimiläisen naisille tekemästä autoiluoppaasta voi mieskin löytää ohjeen vaikka konepellin avaamiseen.

Emma Kimiläinen
Autourheilijana tunnettu Emma Kimiläinen on kirjoittanut autoiluoppaan naisille.

– Naiset ovat turvallisempia kuskeja myös tilastojen valossa, että joutuvat vähemmän kolareihin, mutta siellä on pelkotiloja aika paljon, sanoo kilpa-autoilijana tunnettu Emma Kimiläinen.

Hän ajaa kilpaa Skandinaviassa ajettavassa STCC-sarjassa. Naisille tarkoitetussa autoiluoppaassaan Emma Kimiläinen lähestyy autoilua huumorin keinoin. Kirjassaan hän peilaa stereotyyppisiä käsityksiä miehistä ja naisista autonratissa.

– Suurin ero on se, että naisilla ei ole sellaista luontaista, stereotyyppistä pakkoa olla kiinnostunut autoista. Uskalletaan myöntää, että ei ymmärrä näistä mitään.

Ajon aikana ei räplätä kännykkää, eikä meikata

Surkeita kuskeja riittää molemmissa sukupuolissa. Omaa autoiluturvallisuutta voi parantaa Kimiläinen ohjeistuksella sekä ennen ajoa että sen aikana. Kirjassa ohjeistetaan, miten peilit ja ajoasento kohdilleen ja mitä ajon aikana tehdään ja mitä ei.

– Jätetään se multitasking pois sieltä, eli ei räplätä kännyköitä tai meikata, Kimiläinen neuvoo.

Käytännön auton ylläpitoa varten on hyvä tietää miten tarkastetaan esimerkiksi rengaspaineet, tai miten toimitaan öljyn kanssa.

– Opastan menemään korjaamoon, eihän nykypäivän autoihin paljon kannata itse vaihtaa öljyjä, mutta kyllä ne perusasiat pitää osata eli lisätä sitä öljyä ja tehdä perusylläpitohuolto tankkauksen yhteydessä eli katsoa rengaspaineet ja lisätä pissapojan nestettä.

Kimiläinen toteaa, että kaikki eivät osaa edes avata konepeltiä – oli mies tai nainen.