USA:n republikaaneille ensimmäinen presidenttiehdokas – äärikonservatiivi teekutsuliikkeen perustaja

Teksasin senaattori Ted Cruz voisi olla Yhdysvaltain ensimmäinen hispaanotaustainen presidentti. Hän sai äärikonservatiivien sympatiat vastustaessaan presidentin terveydenhoitouudistusta, mutta sama kampanja johti koko maan hallinnon sulkemiseen yli kahdeksi viikoksi.

Ulkomaat
Ted Cruz
Ted CruzJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa Teksasin senaattori Ted Cruz on ilmoittanut olevansa mukana puolueensa kisassa vuoden 2016 presidenttiehdokkaasta. Hän on ensimmäinen ehdokaskisaan lähtenyt republikaani.

– Olen ehdolla presidentiksi ja toivon voivani ansaita kannatuksenne, hän kirjoitti Twitter-viestissään.

44-vuotiaan Cruzin äiti on yhdysvaltalainen, mutta isä syntyjään Kuubasta. Jos Cruz valitaan presidentiksi, olisi hän Yhdysvaltain ensimmäinen hispaanotaustainen presidentti.

Cruzia pidetään jopa republikaanipuolueessa tiukan oikean laidan edustajana. Hän on äärikonservatiivisen teekutsu-liikkeen perustajajäseniä ja kannattaa siis kansallismielisyyttä, perinteisiä perhearvoja, mahdollisimman vähäistä hallintoa ja alhaisia veroja.

Vuonna 2013 hän oli johtamassa äärimielisten republikaanisenaattorien kampanjaa, joka tähtäsi presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistuksen kaatamiseen. Kiista johti Yhdysvaltain valtionhallinnon sulkemiseen 16 päivän ajaksi.

Maltilliset republikaanit eivät hyväksyneet äärilinjan toimintaa. Esimerkiksi maltilisiin republikaanisenaattoreihin kuuluva John McCain kuvasi Cruzia ja muita teekutsu-liikkeen jäseniä "oikeiston kahaleiksi linnuiksi".

Puolueen sisältä odotetaan vielä useita nimiä presidenttiehdokaskisaan. Heistä mainittakoon Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, Wisconsinin kuvernööri Scott Walker sekä senaattorit Marco Rubio ja Rand Paul.

Lähteet: AFP, AP