1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sauri: Töölönlahden puunkaatokohun taustalla väärinkäsitys

Töölönlahden eteläosan rankalla kädellä harvennettu metsikkö suivaannutti viikonloppuna monet ulkoilijat. Sosiaalisessa mediassa lenteli rakennusvirastolle syytöksiä omavaltaisuudesta. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan Töölönlahdella on toimittu suunnitelmien mukaan. Metsikkö on tarkoitettu säilytettäväksi, mutta ei luonnontilaisena.

Kuva: Helsingin kaupunki / Matti Tirri

Töölönlahdella viikonloppuna ulkoilleet saattoivat hieraista silmiään yhden jos toisenkin kerran. Lahden eteläosan lehtipuumetsikkö oli kokenut rankan harvennuksen ja lehtipuiden rungot makasivat rannalla siisteissä pinoissa.

Moni alueen kehityksestä kiinnostunut hermostui hakkuista, ja sosiaalisessa mediassa spekuloitiin vilkkaasti sillä, oliko harvennuksissa toimittu kaupunginhallituksen siunaamien suunnitelmien mukaan vai ei. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun).

Rakennusvirasto antoi maanantaiaamuna asiasta selvityksen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille, jonka mukaan kaikille toimenpiteille on ollut suunnitelmissa perusteet. Hänen mukaansa kohussa tuntuu olevan kyse väärinkäsityksestä.

– Ehkä kohu on syntynyt siitä, että tämä kohta on suunnittelukartassa merkattu säilyväksi lehtipuumetsiköksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sille voisi tehdä mitään, Sauri toteaa.

Tilalle uusia suurikokoisia puita

Rakennusviraston selvityksen mukaan puita ja vesakkoa on poistettu tulevien puistorakenteiden eli esimerkiksi laiturin ja hiekkarannan alta. Lisäksi alueella uusitaan käytävärakenteita ja poistetaan pilaatuneita maita. Muutama puu sai lähteä huonon kuntonsa vuoksi, ja vesakko poistettiin myös näkymien avaamiseksi.

– Suunnitelmien mukaan olemassa olevaa puustoa pyritään säilyttämään siellä, missä se on mahdollista. Lisäksi alueelle istutetaan tuhansia uusia puita ja pensaita. Istutusten luettelo on varsin vaikuttava. Alueelle on tulossa muun muassa 40 jo istutettaessa suurikokoista puuta ja 650 tyrniä, Sauri kehaisee.

Pilaantuneiden maiden paikalle puolestaan luvataan istuttaa uusia tervaleppiä.