USA jättää Israelin oman onnensa nojaan YK:n ihmisoikeusneuvostossa

Yhdysvallat ei aio puolustaa Israelia YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat jättää Israelin yksin palestiinalaiskysymystä käsittelevässä neuvoston kokouksessa.

Ulkomaat
YK:n lippu.
Mohamed Messara / EPA

Yhdysvallat jättää käyttämättä puheenvuoronsa YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään Israelin ihmisoikeusrikkomuksia palestiinalaisalueilla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat ei käytä puheenvuoroaan Israelin puolustamiseksi.

Uutistoimisto Reutersille asiaa kommentoinut Yhdysvaltain edustaja sanoi, että Yhdysvallat ei aio puhua ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Palestiinasta.

Yhdysvaltojen päätös johtuu mitä ilmeisimmin presidentti Barack Obaman ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tulehtuneista väleistä. Viime viikolla Netanjahu ilmoitti Israelin parlamenttivaalien loppumetreillä, että palestiinalaiset eivät saa omaa valtiotaan hänen valtakaudellaan.

Yhdysvallat raivostui Netanjahun lausunnosta, joka on vastoin Yhdysvaltojen linjaa. Valkoinen talo kertoi julkisesti, että Netanjahun arabi-vastaisten puheiden vuoksi Yhdysvallat harkitsee entistä tarkemmin tukeaan Israelille.

Esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvallat on ollut Israelin taipumaton tukija, joka on estänyt Israelin vastaiset päätöslauselmat veto-oikeudellaan.

– Yhdysvallat haluaa edelleenkin estää epäoikeudenmukaiset ja puolueelliset päätöslauselmat turvallisuusneuvostossa, mutta kaikki päätöslauselmat eivät ole sellaisia, muotoili Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki viime viikon torstaina.

Lähteet: Reuters