Tarkastajat kiertelevät tontteja – Rakennusluvat ja siisteys syynissä

Omakotitalojen tontit ovat rakennusvalvojien tiiviin tarkkailun kohteena keväisin. Valvojat tekevät pistokokeita eri asuinalueilla ja tarkkailevat muun muassa pihojen siisteyttä. Ajoittain tarkastuksissa löytyy myös luvattomia rakennuksia.

Kotimaa
nainen valokuvaa
Jari Pelkonen / Yle

Rakennusvalvojat patistavat omakotitalojen asukkaita kevätsiivoukseen. Valvojat tekevät useissa kaupungeissa kierroksia ja tutustuvat asuinalueiden siisteyteen. Tarkkailun kohteena ovat myös rakennusluvat ja rakennusten kunto.

– Kierros tehdään kadulta käsin, eli pihoihin emme mene. Sieltä näemme kyllä pahimmat laiminlyönnit, kertoo Porin rakennetun ympäristön tarkastaja Paula Virtaniemi.

Virtaniemen mukaan tarkastukset tehdään pistokoeluonteisesti, mutta usein kohteista on saatu myös etukäteisvinkkejä.

– Usein joku naapurustosta tekee ilmoituksen. Käymme tarkastamassa kohteen ja puutumme asiaan, jos tietty kynnys ylittyy.

Pihasta tulee joskus yltiöpäinen varasto

Jos pihapiiri ei ole asianmukaisessa kunnossa, lähettävät valvojat asukkaalle kirjallisen huomautuksen.

– Se on oikeastaan kehotus, jossa kerrotaan, mikä toimenpide pitää mihinkin määräaikaan mennessä toteuttaa, Paula Virtaniemi kertoo.

Usein kehotukset koskevat pihapiirejä, joissa varastoidaan tavaraa yltiöpäisesti. Aika ajoin eteen tulee myös luvattomia rakennuksia.

– Jos sellainen löytyy, annamme kehotuksen sen purkamisesta. Yleisin käytäntö on, että siinä vaiheessa omistaja hakee rakennukselle luvat. Jälkikäteen haettuna lupakäsittelystä joutuu kuitenkin maksamaan kaksinkertaisesti, Virtaniemi muistuttaa.