Iranin uskotaan ujuttaneen tuhansia taistelijoita Irakiin

Iran näyttää tiukentavan otettaan sekasortoisesta Irakista. Irakin kurdihallinnon mukaan Irakissa toimii jo noin 30 000 Iranin lähettämää sotilasta tai asiantuntijaa.

Ulkomaat
John Brennan
CIA:n johtaja John Brennan syytti Irania siitä, että maa lisää entisestään sekasortoa Irakissa.Michael Reynolds / EPA

Iranin vaikutusvalta sekasortoisessa Irakissa näyttää kasvavan. Esimerkiksi Irakin kurdihallinto sanoo televisiokanava al-Jazeeralle, että Iran on lähettänyt Irakiin noin 30 000 sotilasta tai sotilasasiantuntijaa taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Irakin hallituksen edustajan mukaan iranilaiset ovat osallistuneet taisteluihin kymmenissä Irakin kaupungeissa. Irakin turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan iranilaiset eivät toimi pelkästään neuvonantajina, vaan he osallistuvat itse taisteluihin.

Myös Yhdysvallat on syyttänyt Irania sekaantumisesta Irakin taisteluihin. Viimeksi viime viikonloppuna tiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Brennan syytti Irania siitä, että maa lisää entisestään sekasortoa Irakissa.

Iran on järjestelmällisesti kiistänyt väitteet, että se olisi millään tavalla sekaantunut Irakin tapahtumiin.

"Varjokomentaja"

Brennanin mukaan yksi selkeä esimerkki Iranin lisääntyvästä osallisuudesta on iranilaisen komentajan osallistuminen taisteluihin Isisiä vastaan. Kenraali Qassam Suleimani on ohjannut shiia-taistelijoiden hyökkäyksiä Isisiä vastaan, viimeksi taisteluissa Irakin ex-presidentti Saddam Husseinin kotikaupungin Tikritin valtauksessa.

Suleimanin näkyvä läsnäolo kertoo Iranin vaikutusvallan kasvusta Irakissa. Suleimani tunnetaan lempinimellä varjokomentaja. Hän oli Iranin keihäänkärki, jota käytettiin Iranin etujen edistämiseen Yhdysvaltoja ja Irakia vastaan. Julkisuutta kartelleen Suleimanin kuvat ovat nykyään avoimesti jaossa sosiaalisessa mediassa ja häntä on hyödynnetty jopa musiikkivideolla.

Suleimani on toiminut yli 15 vuotta Iranin vallankumouskaartilaisten ulkomailla salaisia tehtäviä tekevien Quds-joukkojen komentajana. Suleimanin uskotaan toimineen Iranin asiamiehenä ulkomailla, kuten Syyriassa neuvomassa presidentti al-Assadin hallintoa ja Libanonissa ohjaamassa Hitzbollah-järjestön toimintaa.

Irakin uskonryhmien kireät välit

Iranilaisten osallistuminen Isisin kukistamiseen on lisännyt pelkoja shiiojen ja sunnien välien kärjistymisestä Irakissa. Isis korostaa islamin sunnilaista ääritulkintaa. Irakin hallitus on joutunut turvautumaan puolisotilaallisten shiia-joukkojen apuun taistelussaan Isisiä vastaan. Valinta ei ole ongelmaton, sillä shiia-taistelijoiden kerrotaan syyllistyneen kostoiskuihin Irakin sunneja vastaan.

Vaikuttaa siltä, että iranilaiset soluttautuvat Irakiin PMF-järjestön (Popular Mobilisation Forces) avulla. PMF on shiiojen aseellisten ryhmien kattojärjestö, jonka riveissä taistelee arviolta 100 000 sotilasta. Iranilaisten taistelijoiden määrän kasvu lisää varmasti jännitteitä Irakissa, jossa shiiojen ja sunnien välit ovat jo ennestään parhaimmillaankin epäluuloiset.

Lisäksi näyttää siltä, että jopa Irakin hallituksen riveissä taistelevien shiiojen, sunnien ja kurdien välit ovat rakoilemassa. Irakin liikenneministeri ja shiiojen Badr-joukkojen komentaja Hadi al-Ameri on arvostellut niitä koalitiojoukkojen sotilaita, jotka ovat toivoneet Yhdysvaltojen ilmaiskuja Tikritin takaisinvaltauksen tueksi.

Lähteet: AFP, AP