Tyssääkö Singaporen menestys maan johtajan kuolemaan?

Kaikkialta maailmasta on tulvinut surunvalitteluja Singaporen pitkäaikaisimman pääministerin Lee Kuan Yewn kuoleman takia. Syvimmin häntä surraan Aasiassa. Yew loi autoritaarisen valtiomallin, jota monet alueen maat pitävät esimerkillisenä.

Ulkomaat
Singaporen entinen pääministeri Lee Kuan Yew maaliskuussa 2013.
Singaporen entinen pääministeri Lee Kuan Yew maaliskuussa 2013.Mohd Fyrol / AFP / Lehtikuva

Lee Kuan Yewn elämäntarina on monella tapaa poikkeuksellinen. Lee oli pääministeri, kun entinen Britannian siirtomaa lopulta itsenäistyi vuonna 1965. Tuolloin kaatui valtioliittokokeilu Malesian kanssa.

Tuon ajan tv-kuvissa Lee liikuttuu kyyneliin kuvatessaan miten vaikea päätös luopua liitosta Malesian kanssa oli. Hän pelkäsi pärjääkö pieni maa yksin.

– Ymmärtääkseen Singaporea ja sitä mikä se on, on ensin ymmärrettävä, että sitä ei oikeastaan pitäisi olla lainkaan olemassa, Lee sanoi vuoden 2007 haastattelussa The New York Timesille.

Leen johdolla viiden miljoonan asukkaan saarivaltio, jolla ei ollut omia luonnonvaroja, nousi maailman vauraimpien valtioiden joukkoon. Maassa päätettiin säilyttää englannin kieli ja ulkomaisia investointeja houkuteltiin mm. teknologiateollisuuteen ja pankkialalle. Lee onnistui luomaan järjestelmän, jossa on aasialaisittain harvinaisen vähän korruptiota.

Lee on itse selittänyt menestystä osin sillä, että hän oli ennen kaikkea pragmaatikko.

– Meillä ei ole ideologiaa, hän sanoi.

Kova kuri näkyy purukuminsyöntikieltona

Jonkinlaiseksi ideologiaksi Singaporessa kuitenkin on muodostunut kova kuri, jota usein perustellaan yleisen järjestyksen ylläpitämisellä. Monet ulkomaalaiset tuntevat Singaporen parhaiten siitä, että sieltä ei voi ostaa purukumia ja kadulle sylkemisestä saa sakot.

Lee ei sietänyt arvostelijoita. Vaikka Singaporessa on useita poliittisia puolueita, valta on pysynyt yhden puolueen, kansanpuolue PAP:n, käsissä. Sananvapaus on erittäin rajoitettua. Freedom House -järjestön sananvapaustilastossa Singapore oli vuonna 2013 Venäjän jälkeen sijalla 150.

Tämä ei kuitenkaan estänyt Leetä olemasta myös länsimaisten johtajien suosiossa. Singaporen menestystarinaa on ihailtu ympäri maailmaa. Maanantaina ensimmäisten surunvalittelijoiden joukkoon kuului presidentti Barack Obama.

Singaporea ihaillaan Aasiassa

Eniten ihailua tulee kuitenkin naapureilta, muun muassa suurvalta Kiinalta. On tunnettua, että Kiinan avautumispolitiikan aloittanut Deng Xiaoping haki oppia Leeltä. Kiinan virallinen media muisteli mm. Leen kädenpuristusta Mao Zedongin kanssa.

– Lee Kuan Yew oli ainutlaatuinen ja vaikutusvaltainen aasialainen valtiomies. Hän oli strategi, jolla oli aasialaiset arvot ja globaali visio, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja.

Lee Kuan Yew oli pääministerinä vuoteen 1990 ja jatkoi senkin jälkeen hallituksen neuvonantajana vuoteen 2011. Tuolloin PAP sai historiansa huonoimman tuloksen. Maata johtaa nyt nuorempi Leen poika, Lee Hsieng Loong.

Jatkuuko ankara hallinto?

Nopeita muutoksia maan menoon ei veikata, mutta monet pohtivat pystyykö Singapore jatkamaan ankaraa hallintoaan, kun sen keulakuvana ei ole enää Lee Kuan Yewn kaltaista persoonaa.

Myös kriittisiä näkemyksiä Singaporen mallin toimivuudesta on alkanut ilmestyä. Ulkomaisten investointien sanotaan hyödyttävän ennen muuta ulkomaalaisia. Joidenkin tietojen mukaan viidesosa singaporelaisista elää köyhyysrajan alapuolella.

Toisaalta voi olla niin, että Singaporen malli leviää. Jotkut veikkaavat, että esimerkiksi sotilasvallankaappauksista ja horjuvasta monarkiasta kärsivä Thaimaa saattaa ottaa Singaporesta itselleen tulevaisuuden oppia. Silloin ei tosin voisi vannoa demokratian nimiin.