1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Saamelaiskäräjien puheenjohtajapeli on alkanut – Yllätysnimiä mukana kisassa

Saamelaiskäräjät kokoontuu tulevana lauantaina valitsemastaan keskuudestaan hiljattain tehtävän jättäneen Klemetti Näkkäläjärven seuraajan. Yle Sápmi selvitti, ketkä ovat ehdolla ja ketkä saavat eniten kannatusta puheenjohtajakisassa.

Sápmi
Ságadoalligilvu.
Sámediggi vállje ságadoalliid ja eará luohttámušolbmuid guovvamánus.Vesa Toppari / Yle

Ei ole ollenkaan selvää kenestä tulee saamelaiskäräjien uusi puheenjohtaja vaalikauden viimeisen yhdeksän kuukauden ajaksi.

Osa saamelaiskäräjien 21 jäsenesta on vielä varovaisia kertomaan, ketä tulevat kannattamaan puheenjohtajakisassa. Suurin osa kuitenkin sitä mieltä, että puheenjohtajan tehtävät kuuluvat jommallekummalle varapuheenjohtajista.

Saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtajaHeikki PalttoInarista miettii vielä seuraavaa siirtoaan.

Heikki Paltto ja Tiina Sanila-Aikio, SPR dievasčoahkkin 19.3.2015
Vesa Toppari / Yle

– Mietin vielä asiaa. Muutamat ovat pyytäneet minua alkamaan puheenjohtajaksi. Täytyy vielä arvioida tilannetta. Jos saan tarpeeksi kannatusta, olen mukana, vahvistaa Paltto.

Ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio Inarista vahvistaa myös olevansa käytettävissä puheenjohtajan tehtäviin.

– Monet saamelaiskäräjien jäsenet ovat pyytäneet minua puheenjohtajaksi, paljastaa Sanila-Aikio.

Kisassa myös mustia hevosia

Puheenjohtajan tuolille on muillakin kiinnostusta ja kisaan onkin ilmoittautunut myös kaksi hieman odottamatonta nimeä, Veikko Guttorm Utsjoelta ja Yrjö Musta Inarista.

Guttormin mukaan olisi hauskaa kokeilla puheenjohtajuutta.

Musta taas sanoo lyhyesti, että tietenkin puheenjohtajuus kiinnostaa. Jäsen Veikko Porsanger Utsjoelta kertoo tukevansa Guttormia.

Varapuheenjohtajilla kannatusta

Monien jäsenten mielestä olisi kuitenkin paras ratkaisu, jos jompikumpi nykyisistä varapuheenjohtajista hoitaisi puheenjohtajan tehtäviä loppuvuoden. Näin ajattelee myös vuotsolainen jäsen Jouko Hetta.

– Paras valinta olisi toinen varapuheenjohtajista. Heillä on jo kokemusta siitä hommasta, Hetta arvelee.

Samanlaisia ajatuksia on enontekiöläisellä Janne Näkkäläjärvellä. Hän nousee varajäsenestä varsinaiseksi jäseneksi saamelaiskäräjät jättäneen Klemetti Näkkäläjärven tilalle.

– Olisi luonnollista, jos toinen varapuheenjohtajista alkaisi puheenjohtajaksi. Itselläni ei ole kiinnostusta, kertoo Näkkäläjärvi.

Anna Morottaja Inarista sanoo avoimesti tukevansa puheenjohtajaksi ensimmäistä varapuheenjohtajaa Tiina Sanila-Aikiota. Utsjokelainen Anne Nuorgam on viestittänyt samoin.

– Ensimmäinen varapuheenjohtaja olisi paras loppukaudelle. Hänellä on hyvin tiedossa se, mitä puheenjohtajalta nyt vaaditaan, näkee Morottaja.

– Olisi luonnollista, että ensimmäinen varapuheenjohtaja alkaisi varsinaiseksi puheenjohtajaksi. Kaudesta on jäljellä enää puoli vuotta, turha sinne on ketään uutta laittaa harjoittelemaan, lohkaisee Ilmari Tapiola Utsjoelta.

Osa ei tiedä, loput jättävät kertomatta

Ulla Magga Enontekiöltä ja Tauno Haltta Nellimistä pitävät omana tietonaan, ketä kannattavat.

Pentti VallePartakosta taas toteaa, että on vaikea kannattaa ketään vielä tässä vaiheessa, kun ehdokkaat eivät ole selvillä.Asko LänsmanUtsjoelta näkee, että käräjillä ei ole montaa jäsentä, keillä riittäisivät rahkeet puheenjohtajan työhön. Länsman ei kuitenkaan sano tietävänsä, ketkä ovat ilmoittautuneet kisaan.

Sámedikki dievasčoahkkin guovvamánus 2015
Vesa Toppari / Yle

Arto Pohjanrinne Karigasniemeltä vastaa suurin piirtein samoin sanoin. Nilla Tapiola Utsjoelta sanoo asian olevan vielä auki.

– Minä en ole miettinyt vielä koko asiaa. En edes tiedä, ketkä ovat ehdokkaina. Muutamat ovat vasta soittaneet, sanoo Tapiola.

Sodankyläläisen** Rauni Äärelän **mielestä olisi tärkeää, että uusi puheenjohtaja rauhoittaisi nykyistä saamelaispoliittista tilannetta. Hänellä ei kuitenkaan ole vielä puheenjohtajaehdokasta.

– Toivon että puheenjohtajana olisi joku, joka voisi rauhoittaa tätä tilannetta ja yrittäisi rakentaa vuorovaikutusta ensin saamelaiskäräjien jäsenten välille, jotta voisimme mennä hyvässä hengessä ensi syksyn vaaleihin, sanoo Rauni Äärelä.

Ivalolainen** Anu Avaskari** ei kannata varapuheenjohtajia. Avaskarin mielestä nyt täytyy saada rakentavampi puheenjohtaja, kun jäi lakiehdotuksia pöydälle, selittää Avaskari. Hän tukisi Yrjö Mustaa.

"Jokainen olisi hyvä ehdokas"

Vuotsolaisen Petra Magga-Varsin mielestä kuka tahansa saamelaiskäräjien jäsenistä olisi hyvä ehdokas myös puheenjohtajaksi.

– Monet varmasti haluavat alkaa puheenjohtajaksi, mutta se selviää sitten kokouksessa. Jokainen saamelaiskäräjien jäsen olisi hyvä ehdokas, kerta saamelaiskäräjille on päässyt. Vaikea sanoa, kun en tiedä ketkä ovat ehdokkaina, sanoo Magga-Vars.

Yle Sápmi ei tavoittanut maanantaina enontekiöläistä Nihkolas Valkeapäätä ja ivalolaista Pertti Heikkuria.

Saamelaiskäräjien täysistunto valitsee uuden puheenjohtajan kaksi viikkoa sitten eronneen Klemetti Näkkäläjärven tilalle tulevana lauantaina, 28.3.

Lue seuraavaksi