Alekaan ei aikaistanut sesonkia – rakennuslupa haetaan vasta kun taloprojekti on tekemistä vaille valmis

Rakennusvalvontaan ollaan yhteydessä vasta sitten, kun taloprojekti on jo lähes verhoja vaille valmis. Edes lupien hintoihin laitettu 20 prosentin ale sesongin ulkopuolella ei ole vaikuttanut aikatauluihin.

rakennustarkastus
Omakotitalon rakennustyömaa.
Omakotirakentajat joutuvat tekemään verottajalle rakentamisilmoituksen heinäkuun alusta lukien. Kimmo Hiltunen / Yle

Rakennuslupia asuntorakentamiseen on haettu Meri-Lapissa melko vähän. Lupia myös haetaan yhä viime tingassa - siitä huolimatta, että ajoissa liikkeellä oleva saisi luvan halvemmalla.

Esimerkiksi Keminmaassa ja Kemissä omakotitalojen rakennuslupahakemuksia ei ole tullut tälle vuodelle vielä yhtään. Torniossa lupia on rakennusvalvonnan pöydällä pari kappaletta.

Kunnista arvioidaankin, että rakentamisessa jatkuu tänäkin vuonna hiljaiselo.

– Pari kolme lupaa on tälle vuodelle myönnetty, ja olisikohan pari lupaa nyt työn alla. Kyllä tämä hiljaiselta vaikuttaa, myöntää Tornion rakennustarkastaja Markku Vaittinen.

Keminmaan rakennustarkastaja Jarkko Hannusen pöydälle ei ole tullut vielä yhtään lupahakemusta.

– Toivoisi tosiaan, että tämä tästä vielä vilkastuu, Hannunen huokaa.

Lupasesonki alkaa vasta kevään korvalla

Lupasesonki on vasta pyörähtämässä käyntiin, sillä useat rakentajat viivyttävät lupien hakemista pitkälle kevääseen. Osa kesäksi rakentamista suunnittelevista jättää lupa-asiat niin viime tinkaan, että tulevan talon verhotkin on ehditty valita ennen rakennusluvan saamista.

– Osa hakijoista on ottanut tarkasti selvää, mitä luvissa vaaditaan ja tuntee alueen rakentamismääräykset. Nämä luvat on nopea käsitellä, Markku Vaittinen sanoo.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet asiat voivat viivyttää luvan saamista. Esimerkiksi naapurien kuuleminen vie helposti kaksi viikkoa, ja jos tontti pitää mitata, siihen menee lisää aikaa.

Rakennuslupasesonkia ei ole aikaistanut edes se, että muun muassa Keminmaa ja Tornio antavat ajoissa liikkeellä olevalle rakentajalle alennuksen lupamaksusta.

– Marraskuun ja helmikuun lopun välillä lupamaksu on 20 prosenttia pienempi. Mutta tämä alekaan ei ole houkutellut ihmisiä lähtemään liikkeelle sesongin ulkopuolella, Vaittinen harmittelee.

Torniossa lupa maksaa 200 euroa plus 2,7 euroa rakennuksen neliömetriä kohti. Tavanomaisessakin omakotitalossa säästö olisi siis toistasataa euroa.